Krásně lehký koláč, který můžete podávat s jakýmkoliv ovocem.
Ingredience:
Korpus:
180 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá + mouka na podsypání
50 g cukru krupice
120 g změklého másla
1 žloutek
Špetka soli
Náplň:
500 g ricotty
150 ml smetany ke šlehání
2 vejce
100 g cukru krupice
Kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
200 g jahod
Postup:
Koláčovou formu (25 cm) vymažu máslem a vysypu moukou. Přebytek mouky vyklepnu. Troubu zapnu na 180°C. V robotové míse všechny ingredience na těsto zpracuji do hladkého těsta. Na podsypaném vále vytvořím z těsta bochánek. Kousek těsta – asi tak ¼ odkrojím a nechám stranou. Z těsta vyválím kruh o něco větší, než je forma a pomocí válečku jej přenesu do formy. Těsto vytlačím až k okrajům. Jahody omyju, očistím a nakrájím na kousky. Ricottu a všechny ingredience na náplň dám do mísy a promíchám. Jahody lehce vmíchám do ricotty. Naleji na těsto a uhladím. Z odloženého těsta vyválíme, rozkrojíme na proužky a položíme do tvaru mřížky na náplň. Vložím do trouby a peču do zlatova asi 30 – 40 minut, až je povrch zlatý a náplň pevná. Nechám zchladnout, pocukruji a rozkrájím na výseče. Jahody nemusíme dávat do ricotty, můžeme podávat čerstvé s ušlehanou šlehačkou.