Bábovka s ořechy a nugátem

Chtěla jsem rodinu překvapit něčím dobrým k snídani. A protože mám tu krásnou novou formu, nápad byl hned na světě. Ovšem bábovku jsem upekla už večer a k snídani ji zbyl jen kousek. Než stačila vychladnout, mlsouni se na ni sběhli….

Ingredience:

6 vajec

270g cukru krupice

400g  bezlepkové mouky Doves Farm

300ml mléka

250ml slunečnicového nebo olivového oleje

200g nugátu

2 hrsti posekaných vlašských ořechů

Olej ve spreji nebo máslo na vymazání formy, případně i mouku na vysypání formy

Nejdříve připravím formu. Pokud máte formu značky Nordic Ware, stačí formu jen vystříkat olejem, nebo vytřít máslem. Pokud tomu tak není, formu ještě vysypte moukou a přebytek mouky z formy vyklepněte. Troubu předehřeji na 190°C. Posekám vlašské ořechy a nugát nakrájím na menší kousky. Rozdělím vejce, žloutky dám do robotové mísy, bílky do vyšší nádoby. Ke žloutkům přidám cukr a šlehám na vyšší stupeň do světlé husté pěny. Ručním šlehačem mezitím ušlehám bílky do hustého sněhu. Odměřím si olej a za stálého mírnějšího šlehání pomalu nalévám do žloutkové směsi. Nechám chvíli šlehat. Robot vypnu, naleji mléko a vsypu mouku. Pomaleji pustím robot, nechám vše zamíchat. Pokud jsou v těstě hrudky, pustím robot rychleji. Vypnu a stěrkou lehce vmíchám ušlehaný sníh z bílků. Naleji polovinu těsta do formy, posypu nasekanými ořechy a rozložím nugát a přeliji druhou polovinou těsta. Formu překryji alobalem a vložím do trouby. Asi po 45 minutách zkontroluji. Odkryji alobal a do středu bábovky zapíchnu špejli, pokud je po vytažení od těsta, pokračuji v pečení. Alobal už dávat nemusíte. Záleží, jak moc je bábovka upečená. Pokud je hodně nedopečená, alobal vraťte a sundejte jej až před koncem pečení. Délka pečení je závislá na materiálu, velikosti a tvaru formy. Pečte raději pomaleji, bábovka bude vláčná. Upečenou bábovku vyndám z trouby a opatrně kulatým nožem oddělím těsto od formy, aby se lépe vyklopila. U Nordic Ware toto není potřeba. Na formu položím velikostně vhodný talíř a pomocí utěrky nebo chňapek formu otočím.

Pocukruji vanilkovým cukrem.

Komentáře

—