Borůvkové kynuté knedlíky

Dělala jsem si kontrolu zásob v mrazáku. Poslední krabička borůvek! Přenesla jsem se do léta a dopadlo to tak, že jsem uvařila knedlíky….

Ingredience:

500g bezlepkové mouky Jezerka zlatá

Lžíce cukru krupice

1 vejce

250ml vlažného mléka

30g droždí

Špetka soli

Borůvky nebo jiné ovoce

100 studeného másla a potření

Mouka na podsypání

Na podávání –  rozpuštěné máslo, cukr, tvaroh…

Postup:

Připravím si velký hrnec, napustím do něj vodu a postavím na sporák. Ještě sporák nezapnu, až později. Nebo můžete vařit také v páře v hrnci nebo v parní troubě. Doporučuji potřít parní vložku máslem. Do robotové mísy nasypu mouku, do které udělám důlek. Dám do něj lžíci cukru, rozdrobím kvasnice a naleji na ně trochu vlažného mléka. Nechám droždí vykynout. Zatím ve zbytku mléka rozšlehám vejce a sůl. Jak kvasnice narostou, přidám mléko s vejcem a nechám těsto v robotu šlehacím hákem zpracovat. Jak je těsto lesklé, vše zpracované, odkrajuji lžicí kousky těsta na vál. Každý kousek trochu posypu moukou, vytvořím placičku, do které zabalím několik borůvek. Důkladně těsto spojím a vytvořím kouli. Vyskládám na pomoučený tác, přikryji čistou utěrkou a nechám nakynout. Asi 30 – 40 minut. Pokud vařím v páře, nachystám si napařovací hrnec a dle velikosti hrnce vložím počet knedlíků a vařím asi 20 minut. Opakuji, dokud neuvařím všechny. Dávám do mísy, propíchnu vidličkou a potřu knedlíky ze všech stran máslem, aby se k sobě nelepily. Pokud budu vařit ve vodě, vodu přivedu k varu, dám do ní špetku soli a vložím polovinu knedlíků. Ztlumím trochu výkon, aby voda jen probublávala. Vařím dle velikosti asi 6 –  8 minut a knedlíky otočím a opět vařím asi 5 minut. Knedlíky vyberu děrovanou naběračkou do větší mísy a každý propíchnu vidličkou. Studeným máslem potřu knedlíky ze všech stran. Do vařící vody vložím zbytek knedlíků a postupuji stejně. Podávat můžete s máslem a cukrem, tvarohem, pribináčkem, čerstvým ovocem, s tím, co máte rádi.

 

Komentáře

—