Bratislavské ořechové rohlíčky

Recept na bratislavské ořechové rohlíčky se u nás předává z generace na generaci. Už jako malá jsem je mlsala u mé babičky. U nás se připravují celoročně, ale pro mě budou vždy symbolizovat pdzim. Vlašské ořechy jsou rok od roku dražší a proto můžete ořechy nahradit mákem.

Ingredience:

500 g bezlepkové mouky Zlatá Jizerka + mouka na podsypání

250 ml mléka

60g kvasnic

100 g cukru krupice

150 ml oleje

1 žloutek

1 vejce

Sůl

2 vejce na potření rohlíčků před a po upečení

Náplň:

Asi 300 g mletých vlašských ořechů

Asi 200ml mléka (dle potřeby)

Asi 100g cukru krupice – dle chuti

Vanilkový cukr

Postup:

Postrouhám ořechy. V hrnci svařím mléko. Ořechy dám do mísy a za stálého míchání přilévám svařené mléko, aby vznikla hustější kaše. Přidám vanilkový cukr a cukr dle chuti. Plechy (asi 2) vyložím pečícím papírem. Připravím si kvásek. Ohřeji mléko, aby bylo vlažné, přidám cukr, promíchám, aby se cukr rozpustil. Do robotové mísy proseji mouku. Udělám do ní důlek, rozdrobím do něj kvasnice a na ty naleji trochu mléka. Kvasnice nechám vzkynout. Ve zbytku mléka rozšlehám vejce, přidám olej a špetku soli. Přidám k nabobtnaným kvasnicím a těsto zpracuji v robotu do hladkého, lesklého těsta. Vál popráším moukou, z těsta vytvořím váleček a ten rozdělím na tři díly. Těsto nechám 5 minut odpočinout. Z každého dílu opatrně vyválím kruh. Rozkrojím na 8 dílů, na výseče, jako když se rozkrajuje dort.  Na širší stranu výseče dám kousek od okraje nádivku. Zamotám od širší strany směrem ke špičce a vytvaruji do tvaru rohlíčku. Vyskládám na plech, přikryju bavlněným ubrouskem. Nechám vykynout asi 45 minut. Potřu rozšlehaným vejcem. Vložím do trouby, kterou nerozehřívám. Zapnu ji až poté(190°), co do ní vložím plech. Postupným teplem rohlíčky ještě trošku nakynou a budou nadýchané. Peču dorůžova. Ihned potřu rozšlehaným vejcem, budou krásně lesklé. Vychladlé bohatě pocukruji.

Komentáře

—