Naše oblíbená bábovka s rumem a kávou. Zkuste ji třeba jako nedělní moučník.
Ingredience:
200 g másla
200 g vysokoprocentní tmavé čokolády
150 ml mléka
50 ml rumu (tuzemáku)
50 ml silné kávy
4 vejce
180 g cukru krupice
300 g bezlepkové mouky Labeta Univerzální směs
½ sáčku kypřícího prášku do pečiva Labeta
Postup:
Formu na bábovku vytřu tukem a vysypu moukou. Přebytečnou mouku vyklepnu. Troubu zapnu na 170°. Máslo a čokoládu dám do kastrolku a nechám rozpustit ve vodní lázni. Nechám bokem. Připravím silnou kávu. Do robotové mísy dám cukr, mouku a kypřící prášek do pečiva. Vejce rozšlehám v mléce. Do robotové mísy k cukru a mouce naleji všechny ostatní suroviny – rozpuštěnou čokoládu s máslem, rozšlehané vejce s mlékem, kávu a rum. Vše nechám důkladně rozšlehat. Naleji do formy, peču asi 50 minut. Během pečení kontroluji. Pokud je povrch upečený, ale uvnitř je těsto ještě tekuté, přikryji alobalem. Zkusím test špejlí. Zapíchnu ji do bábovky a po vytažení by měla být suchá. Může být trochu od čokolády, ale těsto by mělo být pevné. Bábovku vyklopím, nechám zchladnout a podávám s ušlehanou šlehačkou.