Milovníci čokolády budou nadšeni. Hutný koláč, kterého vám bude stačit jen kousek. Jeho intenzivní chuť plná čokolády je parádní. Na první pohled vypadá, že je komplikovaný, ale není tomu tak. Zvládne ho vážně každý, žádná složitost, ale výsledek je interesantní. Doporučuji podávat ho s vanilkovou zmrzlinou nebo ušlehanou kvalitní šlehačkou.
Ingredience:
Těsto:
150g změklého másla
200g bezlepkové mouky Jizerka zlatá + trochu na podsypání
70g kvalitního kakaa
80g cukru moučka
1 vejce
Náplň:
Na vodní lázeň:
350g kvalitní tmavé čokolády
350ml smetany na šlehání
100g vysokoprocentní zakysané smetany (nejlépe creme fraiche)
80g cukru moučka
50g másla
Zvlášť ušlehat:
2 vejce
2 lžíce cukru krupice
Na dohotovení:
Ušlehaná šlehačka nebo vanilková zmrzlina
Postup:
Koláčovou formu (28cm) vymažu máslem. Zapnu troubu na horký vzduch na 180°. Do robotové mísy dám všechny suroviny a nechám zpracovat do hladkého těsta. Zatím ve vodní lázni pomalu rozehřívám nasekanou nebo nalámanou čokoládu, cukr, máslo, smetanu, zakysanou smetanu. Promíchávám, dokud se vše nerozpustí a nevznikne hladký krém. Dám bokem. Zatím se jistě zpracovalo těsto, které na vále rozválím, přenesu do formy a rukou upravím a vytlačím až do okraje formy. Rozdělím vejce. Žloutky šlehám spolu s cukrem do světlé hustější pěny a bílky zvlášť do pevného sněhu. Oboje, nejdříve žloutkovou pěnu a potom sníh, vmíchám do krému. Krém naleji na těsto do formy, uhladím a vložím do trouby. Pokud by se vám zdálo, že okraje začínají více tmavnout, koláč překryjte alobalem a dopečte. Pečení trvá asi 40 minut, samozřejmě kontrolujte. Čokoládová náplň nemusí být úplně pevná, může být trošku pružnější, ale neměla by se příliš třást. Jak vychladne, bude tužší. Nechte vychladnout, můžete dát do lednice do druhého, překryjte potravinovou fólií. Před podáváním nechte chvíli v pokojové teplotě, aby čokoláda trochu změkla a rozvinula se tak její chuť. Podávejte s ušlehanou šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou, mátou, můžete poprášit moučkovým cukrem nebo i kakaem.