Dezert ve skleničce

Stále chystám nějaké svačiny, krabičky, balíčky. Ovšem, ne vždy, mám po ruce dezert, který se dobře přenáší nebo balí. Tak jsem jednoduše vše dala do zavařovací sklenice a další svačinka byla na světě.

Ingredience:

Korpus:

10 vajec

200g cukru moučka

70g kvalitního kakaa

Krém:

1 mascarpone

1 kelímek smetany ke šlehání

Cukr moučka dle chuti

Sklenice s uzávěrem

Višňový nebo třešňový kompot – vypeckované ovoce můžete předem naložit do rumu nebo griotky

Postup:

Velký plech vyložím pečícím papírem. Troubu zapnu na 170°C. Vejce rozdělím. Žloutky dám do robotové mísy a spolu s cukrem šlehám na vyšších otáčkách do husté světlé pěny. Bílky dám do vysoké nádoby a ušlehám do hustého sněhu. Sníh spolu s kakaem lehce vmíchám do žloutkové hmoty. Těsto naleji na plech a rovnoměrně rozetřu. Dám péct asi na 15 minut. Může být i déle. Záleží na velikosti vajec, plechu. Zkusím test špejlí. Zapíchnu do středu těsta a měla by být po vytažení suchá. Pokud není, dopeču. Když je korpus upečený, nechám vychladit. Připravím si menší sklenice s uzávěrem. Podle velikosti skleniček vykrojím z celého korpusu kolečka. Ušlehám šlehačku. Do ní zamíchám mascarpone a cukr dle chuti. Do skleniček vložím na dno jedno kolečko, na něj dám krém a na krém rozložím třešně nebo višně, můžete pokapat i šťávou z kompotu nebo rumem či griotkou. Vrstvu opakuji – kolečko, krém, ovoce a zakončím kolečkem. Zašroubuji víčkem. Pokud chcete, můžete víčko překrýt látkou nebo ubrouskem a převázat mašličkou či provázkem.

 

Komentáře

—