Miluji podzimní pečení s jablky. Kombinace jablek s podzimním kořením a ořechy je zkrátka neodolatelná. Dezert je pak krásně vláčný. A když se pak spojí s trochou dobrého likéru (já použila mou domácí ořechovku) a rybízové marmelády, tak z toho vznikne dort, který budete chtít péct každý týden.
Ingredience:
5 vajec
200 g cukru krupice
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého hřebíčku
60 g bezlepkové mouky Labeta Univerzální
250 g strouhaných vlašských ořechů
2 velká jemně postrouhaná jablka
Dokončení:
Ořechovka nebo jiný oblíbený likér
Rybízová marmeláda
Poleva:
250 g cukru moučka
šťáva z 1–2 citronů, dle velikosti
Postup:
Předehřejte troubu na 190˚C.
Dortovou formu (23 cm) vyložte vystřiženým pečicím papírem. Postrouhejte ořechy a oloupaná, jadřinců zbavená jablka najemno. Oddělte vejce. V robotové míse ušlehejte na vyšší výkon žloutky s cukrem do husté světlé pěny. Bílky ušlehejte ve vyšší nádobě do hustého sněhu. Současně ho zlehka vmíchejte do žloutkové směsi spolu s ostatními surovinami. Nalejte do dortové formy, uhlaďte a dejte péct asi na 15 minut. Povrch by měl být na dotek pevný a pružný. Pro jistotu udělejte test špejlí. Pokud je zapíchnutá špejle po vytažení suchá, je dort upečený. Vyndejte z trouby, ještě horký pokapejte alkoholem a potřete rybízovou marmeládou. Odkrojte od obvodu, odstraňte pečicí papír. Nechte vychladnout. Připravte citronovou polevu a to tak, že do misky nasypte cukr a za stálého míchání přidejte citronovou šťávu. Poleva by měla mít polotuhou konzistenci. Rozetřete na dort, nechte trochu zatuhnout.