Dort s jahodovo-jogurtovou pěnou

Osvěžující dort, který si jistě oblíbíte. Zdá se být složitější, ale je raz dva hotový. Dělejte den předem, aby měl čas zatuhnout. Použila jsem dortovou formu cca 24cm.

Ingredience:

Korpus:

2 vejce + 1 bílek

60g cukru krupice

2 lžíce horké vody

60g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

Pěna:

400g kvalitního bílého jogurtu

600g sladkých jahod

Cukr dle chuti nebo můžete použít čekankový sirup, který obsahuje minimální množství cukru

2 balíčky plátků želatiny Dr.Oetker (celkem 12ks)

Asi 2 lžíce džemu (nejlépe jahodový) na potření korpusu

Fólie na vyložení formy

Ovoce na ozdobu, dort můžete polít i čokoládovou polevou, které budete potřebovat cca 150g

Servírovat můžete i se šlehačkou

Postup:

Dortovou formu vyložím vystřiženým pečícím papírem. Troubu zapnu na 190°C. Dám vařit trochu vody. Vejce rozklepnu. Z bílků ušlehám sníh. Dva žloutky ušlehám s cukrem a horkou vodou do husté pěny. Přidám prosátou mouku. Pokud se utvořily hrudky, které nejdou rozmíchat, hmotu krátce rozmixujeme ponorným mixérem. Potom zlehka zamíchám sníh z bílků. Vložím do trouby a peču. Vyjmu, jakmile je povrch zlatavý nebo zapíchnu do středu korpusu špejli a pokud je suchá, je upečeno. Nechám vychladnout, oddělím od dortové formy, piškot obrátím a opatrně sejmu pečící papír. Piškot vrátím do formy, potřu džemem, nasadím obruč, kolem které dám plastovou manžetu, pokud ji nemáte, použijte fólii. Dejte ji i pod korpus a přesah kolem obruče a obruč uzavřete. Je to proto, aby nevytékala pěna, bude řídká a jistě si cestu ven najde. Ať vás to nepřekvapí.

Očistím a operu jahody, dám je do mixéru a rozmixuji. Přeliju do větší mísy, přidám jogurt, zamíchám a případně dosladím dle chuti. Připravím dle návodu želatinu. To znamená, že ji nechám v kastrolku v menším množství vody nabobtnat, potom trochu zahřeji, míchám, aby se rozpustila. Pozor, nesmí vařit. Potom k ní přidám trochu jahodové hmoty, rozmíchám a vše naleji do mísy k jahodové směsi, důkladně zamíchám a naleji na korpus. Můžete celou formu přetáhnout potravinovou fólií. Vložím přes noc do lednice. Potom, jak je pěna pevná, oddělám obruč, fólii a opatrně přenesu na podnos. Pokud budete chtít polít čokoládovou polevou, rozehřejte polevu ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě a na vychlazenou pěnu pomocí lžíce nebo sáčku nalévejte po troškách ke krajům a nechte malinko stéct přes okraj a potom nalejte více do středu a lžící rozetřete po celém povrchu. Nechte chvíli zavadnout a ozdobte ovocem. Dejte ještě do lednice úplně zatuhnout. Krájejte nožem, který si vložíte do horké vody, díky nahřátému noži, se bude poleva lépe krájet a nebude praskat. Podávat můžete s vyšlehanou smetanou. Nebo, pokud nechcete polévat čokoládou, dort můžete šlehačkou potřít, ozdobit.

Komentáře

—