Osvěžující dort, který si jistě oblíbíte. Zdá se být složitější, ale je raz dva hotový. Dělejte den předem, aby měl čas zatuhnout. Použila jsem dortovou formu cca 24cm.
Ingredience:
Korpus:
2 vejce + 1 bílek
60g cukru krupice
2 lžíce horké vody
60g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
Pěna:
400g kvalitního bílého jogurtu
600g sladkých jahod
Cukr dle chuti nebo můžete použít čekankový sirup, který obsahuje minimální množství cukru
2 balíčky plátků želatiny Dr.Oetker (celkem 12ks)
Asi 2 lžíce džemu (nejlépe jahodový) na potření korpusu
Fólie na vyložení formy
Ovoce na ozdobu, dort můžete polít i čokoládovou polevou, které budete potřebovat cca 150g
Servírovat můžete i se šlehačkou
Postup:
Dortovou formu vyložím vystřiženým pečícím papírem. Troubu zapnu na 190°C. Dám vařit trochu vody. Vejce rozklepnu. Z bílků ušlehám sníh. Dva žloutky ušlehám s cukrem a horkou vodou do husté pěny. Přidám prosátou mouku. Pokud se utvořily hrudky, které nejdou rozmíchat, hmotu krátce rozmixujeme ponorným mixérem. Potom zlehka zamíchám sníh z bílků. Vložím do trouby a peču. Vyjmu, jakmile je povrch zlatavý nebo zapíchnu do středu korpusu špejli a pokud je suchá, je upečeno. Nechám vychladnout, oddělím od dortové formy, piškot obrátím a opatrně sejmu pečící papír. Piškot vrátím do formy, potřu džemem, nasadím obruč, kolem které dám plastovou manžetu, pokud ji nemáte, použijte fólii. Dejte ji i pod korpus a přesah kolem obruče a obruč uzavřete. Je to proto, aby nevytékala pěna, bude řídká a jistě si cestu ven najde. Ať vás to nepřekvapí.
Očistím a operu jahody, dám je do mixéru a rozmixuji. Přeliju do větší mísy, přidám jogurt, zamíchám a případně dosladím dle chuti. Připravím dle návodu želatinu. To znamená, že ji nechám v kastrolku v menším množství vody nabobtnat, potom trochu zahřeji, míchám, aby se rozpustila. Pozor, nesmí vařit. Potom k ní přidám trochu jahodové hmoty, rozmíchám a vše naleji do mísy k jahodové směsi, důkladně zamíchám a naleji na korpus. Můžete celou formu přetáhnout potravinovou fólií. Vložím přes noc do lednice. Potom, jak je pěna pevná, oddělám obruč, fólii a opatrně přenesu na podnos. Pokud budete chtít polít čokoládovou polevou, rozehřejte polevu ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě a na vychlazenou pěnu pomocí lžíce nebo sáčku nalévejte po troškách ke krajům a nechte malinko stéct přes okraj a potom nalejte více do středu a lžící rozetřete po celém povrchu. Nechte chvíli zavadnout a ozdobte ovocem. Dejte ještě do lednice úplně zatuhnout. Krájejte nožem, který si vložíte do horké vody, díky nahřátému noži, se bude poleva lépe krájet a nebude praskat. Podávat můžete s vyšlehanou smetanou. Nebo, pokud nechcete polévat čokoládou, dort můžete šlehačkou potřít, ozdobit.