Inspiroval mě Jamie. Něco málo jsem pozměnila. Nemohla jsem odolat té skvělé kombinaci jablek, ořechů, kůry pomeranče, citronu, javorového sirupu. Ta vůně je famózní. Možná se vám bude zdát komplikovanější, ale není to tak. Zkrátka stojí za to. Je vynikající.
Ingredience:
Těsto:
400g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
210g změklého másla
140g cukru moučka
1 vejce
Náplň:
250ml javorového (kupte Bio, je nejlepší)
50g másla
3 rohlíky Bon Matíne – Schär
Kousek čerstvého zázvoru
Dřeň z vanilkového lusku
Kůra z jednoho pomeranče a citronu
6 jablek
Hrst pekanových ořechů
100 pekanových ořechů na ozdobu koláče
Postup:
Koláčovou formu (asi 28cm) vymažu máslem a vysypu moukou nebo dno vyložím pečícím papírem. Pustím troubu na 190°C. V robotové míse zpracuji všechny ingredience na těsto dohladka. Vyválím na velikost formy, přenesu a prsty těsto vytlačím a vytvořím okraje. Nakrájím housky na malé kostičky. Oloupu jablka a postrouhám na hrubém struhadle. Do hrnce naleji javorový sirup, nastrouhám do něj na jemném struhadle kousek zázvoru, pomerančovou a citronovou kůru. Ne bílou část, ta je hořká. Přidám dřeň z vanilkového lusku. Přivedu k varu, snížím teplotu a přidám housku, jablka nechám podusit. Přidám hrst nasekaných ořechů. Ještě nechám probublat. Konzistence by měla být jako kaše. Naleji a rozetřu na korpus. Na kaši rozložím pekanové ořechy. Vložím do trouby a peču asi 25 minut. Okraje koláče jsou středně hnědé, ale nesmí být spálené ořechy. Nechte vychladnout a můžete krájet!