Jablečný závin s piniovými oříšky

Chtěla jsem připravit nějaký slavnostní moučník, abych vám všem poděkovala za přízeň a oslavila tak vydání kuchařky, která už je na pultech knihkupectví a také návštěvu a vysílání Snídaně s Novou. Ale dnešní počasí nám všem nedalo a museli jsme do lesa na houby. Neboť, kdy se nám poštěstí a bude o víkendu tak krásně?! Musím říci, že máme plné košíky hub a nyní je zdárně zpracovávám. Slibuji, že to příště napravím, ale myslím, že i tento závin vám bude chutnat. Zkuste ty oříšky, odkoukala jsem to v Itálii a už ho nepeču jinak.

Ingredience:

1 balíček koupeného bezlepkového listového těsta

4 – 6 jablek – počet dle velikosti jablek i množství těsta

Mletá skořice

Vanilkový cukr

Jednu až dvě hrsti opražených piniových oříšků

Bio rozinky – kdo má rád

Vejce na potření

Postup:

Oloupejte jablka. Na suché pánvi nasucho opražte piniové oříšky. Rozehřejte troubu na 190°C. Nachystejte si větší plech. Ustřihněte pečící papír podle velikosti plechu a dejte papír mimo plech. Přímo na papíru rozválejte těsto do tvaru obdélníku. Těsto podsypte i posypte moukou, aby se příliš nelepilo a netrhalo. Podle množství těsta můžete vyválet dva záviny. Každý závin připravte samostatně. Každý závin vyválejte na novém papíru. Jablka postrouhejte na těsto a rozhrňte na celý plát, ale na jedné straně ne úplně ke kraji. Na jablka nasypte vanilkový cukr, poprašte skořicí, rozinkami a praženými oříšky. Zabalte směrem k okraji, kde jsme nechali kousek místa. Okraj přitiskněte k těstu. Závin přeneseme za pomoci papíru na plech, těsto by se vám takto nemělo protrhnout.  Závin potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby a pečte dozlatova. Upečený závin pocukrujte.

Komentáře

—