Letošní úroda jablek byla opravdu veliká. A díky teplému létu jsou neuvěřitelně sladká. Zpracovám je na všechny způsoby. Tady je jedna z možností.
Ingredience:
1 kg sladších jablek
Asi 100g cukru krupice na posypání
Asi 100ml tuzemáku
300g bezlepkové mouky bílá Doves Farm (plain white flour)
2 lžíce kukuřičného škrobu Maizena
50g cukru krupice
Špetka soli
2 vejce
4 bílky – sníh
250 ml mléka nebo bezlepkového piva
1 lžíce slunečnicového oleje
Olej na smažení
Asi 100g cukru moučka s vanilkovým cukrem na obalování
Postup:
Jablka oloupu, zbavím jadřinců a nakrájím asi na 1 cm silné plátky. Pokapu nebo potřu rumem a posypu cukrem krupice. Nechám bokem a připravím těstíčko. Ve velké míse promíchám mouku, maizenu, sůl, vejce, mléko nebo pivo a olej v těstíčko. Ušlehám z bílků sníh a vmíchám do těsta. Rozehřeji pánev s olejem. Každý plátek jablka namočím do těsta, vložím do rozehřátého oleje a z obou stran usmažím do zlatova. Pokládám na savý papír a potom obalím v cukru.