Jahodový koláč s pistáciovou drobenkou

Další oblíbenec mezi koláči. Těšto je krásně vláčné a jahody s pistáciemi se k sobě skvěle hodí.

Ingredience:

200 g změklého másla

200 g cukru krupice

5 vajec

100 ml smetany ke šlehání

100 g mletých mandlí

200 g bezlepkové mouky samokypřící Doves Farm

500 g jahod

Pistáciová drobenka:

80 g pistácií

50 g hladké mouky

100 g cukru moučka

100 g měkkého másla

Postup:

Plech (35×25) vyložím pečícím papírem. Připravím drobenku. Všechny ingredience dám do mísy a prsty spojím do drobivé konzistence. Dám bokem. Omyji, očistím a nakrájím jahody. Dám bokem. Troubu zapnu na 190°C. V robotové míse ušlehám máslo a cukr do pěny. Mezitím rozdělím vejce a z bílků se špetkou soli ušlehám tuhý sníh. Do máslové pěny postupně zašlehám žloutky, jeden po druhém. Naleji smetanu, zašlehám. Proseji mouku, přisypu mleté mandle, zašlehám a jemně vmíchám tuhý sníh. Naleji na plech, rozetřu, naskládám jahody, posypu drobenkou a dám péct. Peču asi 40 minut. Do středu těsta zkusím zapíchnout špejli. Pokud je po vytažení suchá, mohu koláč vytáhnout z trouby. Jinak dopeču. Popráším moučkovým cukrem.

 

Komentáře

—