Karamelová kolečka

Nejoblíbenější cukroví snad celé rodiny. Zkuste jej a určitě se stane hitem i u Vás.

Ingredience na těsto:

350 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

250g změklého másla

150 g moučkového cukru

150 g mletých lískových nebo vlašských ořechů

Špetka soli

 

Na ozdobu:

Oříšky nebo vločková sůl

300g čokoládové polevy

 

Postup:

Zapnu troubu na 200 °C. 2 – 3 plechy vyložím pečicím papírem.

Na vále nebo v robotové míse zpracuji všechny ingredience v hladké těsto. Těsto zpracovávám po menších částech, jen co se mi vejde do dlaně. Vál podsypu moukou a těsto v mouce obalím. Znovu vál podsypu a těsto vyválím asi na 3  – 5 mm, vykrájím kolečka, která přenesu na plech. Vložím do trouby a peču asi 10 minut. Kolečka hlídejte, jakmile začnou vonět a mírně zhnědnou, jsou upečená. Uložím do krabice nebo je rovnou slepím karamelovým krémem, vždy dvě kolečka k sobě. Dávám vyšší vrstvu. Nechám vychladit v lednici. Potom namáčím do čokoládové polevy, kterou ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě v krátkých intervalech (30 sekund) rozehřeji. Mezi intervaly promíchám. Vychlazená kolečka jednou stranou ponořím do polevy. Skládám na rozložený pečicí papír. Dříve než poleva zaschne, ozdobím oříšky, krystalky nebo vločkovou solí. Případnou čokoládu, která stekla na papír, odříznu. Kolečka uchovám v chladnu.

Ingredience na krém:

220 g cukru

350 ml smetany na šlehání 33%

1 ½ kostky změklého másla

Sůl dle chuti

Postup:

Ohřeji smetanu, dám bokem. V hrnci na mírném plamenu nechám pomalu na nižším stupni rozpustit cukr. Jakmile je tekutý, změněný na karamel, přileji ohřátou smetanu. Stále zahřívám a hlavně vytrvale míchám až vše spojím do hladkého krému. Přendám do robotové mísy. Robot zapnu na pomalé otáčky a krém nechám zchladnout. Přidám máslo a zašlehám do hladkého, nadýchaného krému.

 

Komentáře

—