Další z podzimních švestkových receptů, který znáte z mého vstupu ve Snídani s Novou.
Ingredience:
Knedlíčky:
4 brambory (cca 300 – 400g) typu C – uvařené den předem
1 kostka tvarohu (nejlépe vážený nebo kostka)
1 vejce
2 polévkové lžíce mletého máku
2 polévkové lžíce bezlepkové mouky Jizerka zlatá
2 polévkové lžíce bezlepkové samokypřící mouky Doves Farm
Asi 50 g rozpuštěného másla na potření
Omáčka:
300g švestek
400g švestková povidla
Mletá skořice, hřebíček a badyán
50 – 100ml portského vína, rumu nebo tuzemáku
Cukr dle chuti
Na podávání.
Rozpuštěné máslo, mletý cukr a mletý mák
Postup:
Omáčka:
Švestky omyjte, vypeckujte, pokrájejte na malé kousky. Dejte do kastrolku, zalejte trochou vody, jen je nechte trochu ponořené a přidejte 2 lžíce cukru a koření – od každého půl lžičky. Nechte na mírném ohni probublávat, dokud nebudou měkké. Trvá to asi 10 minut. Pokud bude potřeba, přilejte trošku, ale opravdu jen trošku vody. Na konci vaření by měla být voda odpařená. Přidejte povidla a víno. Nechte pár sekund probublat. Ochutnejte a dle vaši chuti můžete přidat cukr i koření. Nechte ještě prohřát.
Knedlíky:
Den předem uvařte brambory doměkka. Nachystejte si hrnec s parní vložkou, nalejte do něj vodu a vložku potřete máslem, aby se vám knedlíčky nepřilepily. Brambory oloupejte a postrouhejte najemno. Dejte do robotové mísy, přidejte všechny ostatní suroviny kromě másla – to je na potření uvařených knedlíků. Nechte zapracovat do hladkého těsta. Pomocí dvou lžic nabírejte kousky těsta a vytvořte kuličky. Pokud se těsto lepí, trochu si pomučte vál i ruce. Pokud chcete, množství těsta si odvažujte, asi na 30 g. Vložte do pařáčku a vařte přikryté asi 20 – 25 minut. Kontrolujte vodu v hrnci, ať se vám úplně neodpaří. Zatím si rozehřejte kousek másla. Tím vytřete mísu, do které knedlíčky budete dávat. Uvařené knedlíčky dejte do mísy a potřete je také rozpuštěným máslem.
Servírujte s omáčkou, knedlíčky ještě pokapte máslem, posypte cukrem a mákem. Ozdobte lístkem máty nebo meduňky.