Švestkový koláč, ke kterému se budete rádi vracet. Kombinace švestek a máku je prostě dokonalá.
Ingredience:
250 ml smetany ke šlehání
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 vejce
200 g samokypřící mouky Doves Farm
400 – 500 g švestek
Drobenka:
50 g másla
50 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
50 g cukru moučka
15 g mletého máku
Postup:
Formu (28 cm) vymažu máslem a vysypu moukou. Přebytek mouky vyklepnu. Suroviny na drobenku zpracuji do konzistence písku. Rozpůlím a vypeckuji švestky. Troubu zapnu na 170°C. Rozdělím vejce, žloutky dám bokem. Z bílků ušlehám tuhý sníh. Dám bokem. Smetanu ušlehám do polopevna. Postupně zašlehám vanilkový a krupicový cukr. Postupně zašlehám žloutky. Vmíchám mouku a sníh z bílů. Těsto naleji do formy, rozetřu. Na těsto rozložím švestky a posypu makovou drobenkou. Vložím do trouby a peču asi 40 – 50 minut. Když do středu zapíchnu špejli, měla by být suchá. Během pečení se drobenka a švestky propadnou do těsta a tím vznikne zajímavý efekt, že švestky a těsto tvoří vrstvy.