Je úplně jedno jestli jsou Vánoce nebo léto, moje rodina zkrátka miluje tuto klasiku – linecké. Tak tomu bylo i v neděli, kdy se z ničeho nic ochladilo a spustil se šílený déšť. Důvod k pečení 🙂 Po srdíčkách se zaprášilo a musela jsem rychle vymyslet nějakou dobrotu na pondělí.
Ingredience
400 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
210 g změklého másla
140 g cukru moučka
1 středně velké farmářské vejce
dřeň z 1 vanilkového lusku
rybízová marmeláda, nejlépe domácí
vanilkový moučkový cukr na obalování
mouka na podsypání
Postup
Předehřeji troubu na 210 °C. Připravím si asi 3 velké plechy, které vyložím pečicím papírem.
Na vál proseji mouku. V mouce udělám důlek, kam přidám máslo, cukr a vejce. Ostrým tenkým nožem rozkrojím vanilkový lusk a opatrně nožem setřu vanilková semínka, která přidám k ingrediencím. Nejprve krouživými pohyby příborovým nožem promíchávám vejce s máslem, poté postupně přidávám mouku. Ve chvíli, kdy se těsto tak nelepí, nůž odložím a rukama vše zpracuji do hladkého těsta. Můžete samozřejmě použít také kuchyňský robot. Na pomoučený vál dám menší díl těsta, který i na povrchu posypu moukou, a opatrně válečkem vyvaluji asi na 2–3 mm vysoký plát a vykrajuji formičkou srdíčka, které přenáším na plech vyložený pečicím papírem. Peču do světle hnědé barvy. Srdíčka nechám na plechu vychladnout.
Studená srdíčka slepuji marmeládou, kterou nešetřím. Obaluji v domácím vanilkovém cukru, který mám stále k dispozici v dóze. Přidané vanilkové lusky cukr provoní.
Bezlepkové linecké cukroví nemusíme nechat proležet, je výborné hned po slepení.