Listové těsto

Závin z listového těsta vždy provoní celou kuchyni a je tedy opravdu okamžitě snědený. Musím ovšem přiznat, což asi všichni tušíte, jeho příprava je náročnější na čas. Občas koupím i hotové, ale na trhu je více značek, druhů, musíte pátrat a zkoušet, protože ne každé je dobré. Proto, když mám čas, udělám si jej i do zásoby a dám zamrazit.

Ingredience:

Bochánek vodový:

210 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

1 vejce

120 ml studené vody

1 lžíce octa

10g kvalitní soli

Bochánek tukový:

70g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

280 studeného másla

Náplň:

Asi 6 větších jablek – na každý závin 3, záleží na velikosti

Dvě hrsti bezlepkové strouhanky

2 vanilkové cukry

Mletá skořice

Rozinky marinované v rumu (mohou být i bez rumu)

4 lžíce piniových jader – opražených nasucho na pánvi

1 vejce na potření těsta

 

Postup:

Do robotové mísy dám všechny ingredience na vodový bochánek a nechám zpracovat v hladké těsto, které zabalím to fólie a vložím do lednice.

1.

Robotovou mísu a metlu umyju. Máslo pokrájím, dám do mísy, přidám mouku a nechám také zpracovat dohladka. Ruce si zchladím ve studené vodě, utřu a těsto vytvaruju do čtverce asi 16cm. Zabalím do fólie a vložím do lednice na 15 minut.

2.

Zatím si připravím vál, který popráším moukou, jen zlehka, přebytečnou mouku i při vyvalování rukou odmetávám stranou. Vodový bochánek vyjmu z lednice, z obou stran popráším moukou a vyválím do čtverce asi 25cm.  Na vyválené těsto položím na koso tukový bochánek a rohy vodového  těsta přeložím, jako když skládám obálku k sobě. Strany těsta k sobě přitisknu.

3.

 

Zabalené těsto obrátím spoji na vál, který trochu potřu moukou. Vyválím do obdélníku. Jednu stranu přeložím do 2/3 délky těsta.

4.

Zbývající část přeložím již přes přeložené těsto.

5.

Těsto vyválím znovu do obdélníku a opět na třikrát přeložím do sebe a opět opakuji.

6. a 7.

 

Zabalím do fólie a nechám odpočinout v lednici asi 30 minut. Těsto potom vyválím opět do obdélníku, přeložím na třikrát, znovu vyválím a přeložím natřikrát (foto 4 – 7). Pokud chcete, dejte opět do lednice a proces vyválení zopakujte nebo můžete rovnou zpracovat. Zapnu troubu na 190°C. Těsto rozdělím na dva díly. Každý díl vyválím na pečícím papíru, který popráším moukou. Posypu trochou strouhanky, rozložím oloupaná postrouhaná jablka, posypu vanilkovým cukrem, mletou skořicí, dám rozinky a piniová jádra. Zabalím za pomoci pečícího papíru, který celý zvedám i s těstem a překlopím. Pokud je těsto někde přilepené k papíru, oddělám ho pomocí nože. Překlopím takto přes sebe obě strany. I s pečícím papírem přenesu na plech. Potřu rozšlehaným vejcem, vložím do trouby, peču dozlatova. Nechám zchladnout, pocukruji.

 

 

Komentáře

—