Malinový koláč

Moje maminka měla v sobotu narozeniny. Chtěla jsem ji upéct nějakou novinku. Vymyslela jsem tento svěží koláč. Vyzkoušela jsem na něm i novou mouku od Vitany, kterou jsem dostala od kamaráda. Pracovalo se mi s ní velice dobře. Těsto bylo pružné, příliš se nelepilo a chuťově výborné.

Ingredience:

Těsto:

400g bezlepkové mouky Vitana – Univerzální směs

210g změklého másla

140g cukru moučka

1 vejce

Dřeň z vanilkového lusku

Máslo a mouka na formu

1 vejce na potření těsta

Náplň:

2 vanilkové pudinkové prášky (použila jsem Dr. Oetker Pravá vanilka)

1 litr mléka

8 lžiček cukru krupice

500g malin – čerstvých nebo mražených

3 lžíce moučkového cukru

1 lžíce kukuřičného škrobu Gustin

Třtinový cukr na posypání

Postup:

Koláčovou formu (cca 26cm) vymažu máslem a vysypu moukou. Přebytek mouky vyklepnu. Do robotové mísy dám všechny suroviny na těsto a nechám robotem zpracovat. Až je vše propojené a těsto hladké, přendám těsto na moukou podsypaný vál. V „pískacím“ hrnci na mléko, nebo ve vodní lázni uvařím pudink- dle návodu na obalu. Uvařený pudink nechám prozatím v hrnci. Troubu pustím na 190°C. V míse promíchám maliny s cukrem a kukuřičným škrobem. Vrátím se k těstu, od kterého odkrojím třetinu a to nechám stranou. Druhou – větší část na vále rozválím a přenesu do koláčové formy. Prsty vytvořím vyšší okraj těsta. Z menší části těsta nakrájím kousky a ty rozválím na delší válečky, vytvořím z nich mřížku na koláč. Na těsto ve formě naleju a rozetřu puding. Na něj nasypu a rozvrstvím maliny. Na ty položím v rozestupech válečky a napříč položím další a vytvořím tak mřížku. Okraj koláče a mřížku potřu rozšlehaným vejcem. Koláč přikryju alobalem, vložím do trouby. Za 20 minut alobal sejmu a peču dalších asi 15 minut, nebo tak dlouho, dokud jsou mřížky upečené dozlatova. Upečený koláč jsem hojně posypala třtinovým cukrem. Koláč nechám vychladnout, můžete dát i do lednice.

Komentáře

—