Mazanec

Přiznám se, že jsem mazanec nikdy nepekla. Ani bezlepkový. Dostala jsem od vás mnoho dotazů, jak na něj. A tak jsem se do něj pustila. Upekla jsem jich více a tento je podle mě nejlepší.

Ingredience:

350g bezlepková mouka Jizerka zlatá + mouka na vál a poprášení těsta

150g bezlepkové mouky Doves Farm – plain white flour – bílá

1 kostka čerstvého droždí (42g)

120g cukru krupice

100g rozpuštěného zchladlého másla

2 lžíce slunečnicového oleje

250ml vlažného mléka

2 lžíce rumu

3 žloutky

1 vejce

5g soli

Citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu

1 vanilkový cukr

50g rozinek (předem naložených rumu)

50g nasekaných vlašských ořechů

1 vejce na potření

Hrst plátků mandlí

30 – 50g rozpuštěného másla na potření upečeného mazance

Moučkový cukr na posypání

Postup:

Všechny potraviny připravím předem do místnosti, aby měly pokojovou teplotu. Pokud chcete péct ráno, můžete si vše připravit večer. Nechám rozpustit máslo a dám bokem. Ohřeji mléko, trochu naleji do misky a do vlahého rozdrobím droždí, přidám 2 lžíce cukru, promíchám a nechám vykynout. Do zbylého mléka dám sůl, vejce a rozšlehám. Zatím dám do robotové mísy mouku, zbytek cukru, vanilkový cukr, mléko s vejci, zchladlé máslo, olej, postrouhanou citronovou kůru, rum a vzešlé kvasnice. Vše nechám pomocí velkého háku promíchat do hladkého těsta. Přidám rozinky a posekané ořechy. Nechám krátce zapracovat. Těsto dám na pomoučený vál a rukama ještě několikrát prohnětu. Dám zpět do mísy, popráším trochu moukou. Přikryji čistou utěrkou, dám na teplé místo asi na hodinu až hodinu a půl kynout. Těsto zdvojnásobí svůj objem. Plech vyložím pečícím papírem. Dám na něj těsto, vytvořím do tvaru bochánku. Těsto nahoře rozříznu nožem těsto do kříže. Celý mazanec potřu rozšlehaným vejcem a posypu plátky mandlí. Vložím do trouby, kterou až nyní zapnu

na horký vzduch na 200°C. Jak trouba dosáhne teploty, peču 10 minut a potom teplotu snížím na 150°C. Peču asi 50 – 60 minut. Pokud povrch rychleji tmavne, překryjte mazanec alobalem. Rozpusťte máslo a nechte zatím bokem (můžete do másla přidat i trochu rumu). Zkontrolujte zda je mazanec upečený pomocí špejle. Pokud bude suchá, je mazanec upečený. Pokud tomu tak bude, vyjměte z trouby a potřete rozpuštěným máslem. Nechte zchladnout a pocukrujte.

Komentáře

—