Jsou vynikající s máslem a marmeládou nebo jen tak, bez ničeho. Voní po pomerančích a jsou plné rozinek, no, co k tomu dodat!
Ingredience:
400g chlebové bezlepkové mouky Doves Farm + na vál
30g čerstvého droždí
1 vejce
2 lžičky cukru krupice – na kvásek
2 – 3 lžíce vlažného mléka – na kvásek
150ml mléka
50g másla
3 hřebíčky
1 lžička mleté skořice
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
Strouhaná kůra z jednoho pomeranče
100 g rozinek
Na potření:
1 rozšlehané vejce
Glazura:
1 lžíce krupicového cukru
1 lžíce vroucí vody
Postup:
Do kastrolku dám mléko, máslo, pomerančovou kůru, hřebíček a skořici. Zahřeji, nechám rozpustit máslo a nechám zchladnout, aby směs byla vlažná a vše nechám vyluhovat. Do robotové mísy proseji mouku, přidám rozinky a muškátový oříšek. V mouce vytvořím důlek, do kterého rozdrobím droždí nasypu na něj cukr a zaleji vlažným mlékem. Kvasnice nechám vzejít. Zatím z vychladlého mléka odeberu hřebíček a rozšlehám v něm vejce. Naleji ke vzešlému droždí a hákem nechám vše zpracovat do hladkého těsta. Vypracované těsto by mělo být hladké, pružné. Mísu přikryji čistou utěrkou a nechám na teplém místě kynout. Klidně i dvě hodiny. Potom na pomoučeném vále těsto rozkrojím na čtyři díly a každý díl potom na další čtyři malé kousky. Z každého kousku vytvořím bochánek a položím na papírem vyložený plech. Tupou stranou nože vytlačím do každého bochánku kříž. Celý plech přikryji znovu utěrkou a nechám další hodinu kynout. Potom rozšlehám vejce a každý mazanec potřu. Plech vložím do studené trouby. Teprve nyní troubu zapnu na 190°. Peču asi 40 – 50 minut, záleží na troubě. Zkrátka až budou mazance krásně zlaté, vytáhnu z trouby. Cukr smíchám s horkou vodou a každý kousek glazurou potřu. Budou se krásně lesknout. Necháme zchladnout a potom už můžeme ochutnávat.