Nechtěla jsem vám dávat recept na mrkvové těsto, které mám v kuchařce. Můžete tedy porovnat a vyzkoušet to, které se vám bude více zamlouvat. Sama totiž nevím, které je lepší. Nechala jsem se inspirovat moji oblíbenou kuchařkou Nigellou. Po vyzkoušení, jsem recepturu trochu změnila. Také jsem mrkev postrouhala na hrubším struhadle. Ale je to na vás, i s jemně postrouhanou mrkví budou zajíčci báječní!
Ingredience:
250g mrkve
80g rozinek
60ml rumu
150g cukru moučka
100ml slunečnicového oleje
4vejce
150g mletých mandlí
100g samokypřící mouky Doves Farm
Nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu
Olej ve spreji na formu
Postup:
Použila jsem formu Nordic Ware, kterou vystříká olejem ve spreji. Troubu zapnu na 180°C. V malém hrnci přivedu k varu rum s rozinkami, ztlumím a nechám 3 minuty probublávat. Odstavím a nechám vychladnout. Mrkev oloupu a postrouhám na hrubším struhadle. Na jemném struhadle postrouhám mandle. Oboje nechám zatím stranou. V robotu vyšlehám cukr s olejem. Nevznikne pěna, ale šlehejte asi 4 minuty, aby se vše propojilo. Postupně zašlehám 2 celá vejce a 2 žloutky. Ze dvou bílků ušlehám pevný sníh. Do těsta najemno postrouhám muškátový oříšek, kůru z bio nebo dobře omytého citronu. Přidám citronovou šťávu, postrouhané mandle, mrkev a mouku. Vše promíchám a lehce vmíchám ušlehaný sníh. Těsto rozdělím do formy. Peču asi 15 minut, možná déle. Zkuste test špejlí. Po zapíchnutí do těsta by měla být po vytažení suchá. Jinak pokračujte v pečení. Upečené zajíčky opatrně vyklopím. Pocukruji nebo je můžete polít citronovou (200g cukru moučka, šťáva z jednoho citronu) nebo čokoládovou polevou. Cukr rozmíchám s citronovou šťávou do polotekuté konzistence. Když je moc hustá, přidejte šťávu, když je řídká, tak přidejte cukr. Malou lžičkou polévám vršky zajíčků. Poleva sama steče, ale i tak ji pomáhám lžičkou, aby byl polevou pokryt celý zajíček.
Za fotografie děkujeme šikovné Martince z @mamachef