Nahý dort

Víkend se nám pomalu blíží a já už mám vymyšlený sobotní moučník. Nahý dort vypadadá nejen skvěle, ale také výborně chutná. Tato verze je s lehkým letním krémem, ale v zimě budu dělat dceři svatební s krémem máslovým. Nezapomeňte vyrazit na trhy pro sezónní ovoce.

Ingredience:

Piškot:

Rozpis na jeden plát, celkem budou tři

3 vejce

90g bezlepkové samokypřící mouky Doves Farm

90g cukru krupice

Krém:

3 mascarpone

2 zakysané smetany

Cukr dle chuti

Citrónová šťáva dle chuti

Na pokapání piškotu – rum s vodou, nebo sirup či ovocná šťáva s vodou

Dokončení:

Čerstvé ovoce – vaše oblíbené, dokonalé jsou lesní plody, rybíz je také efektní

Může být řidší džem mezi pláty – nemusí být

Rozdrobená sněhová pusinka – nemusí být

Na ozdobu čerstvé květy, větvičky – dle ročního období a příležitosti, pro kterou dort děláte

Postup:

Je celkem jedno, jaký průměr formy zvolíte. S menším průměrem budou piškoty vyšší a dort je vyšší i celkově a vypadá efektně. Vystřihnu si tři pečící papíry dle velikosti formy. Formu papírem vyložím. Zapnu troubu na 190°C. Vejce spolu s cukrem šlehám v robotové míse do husté světlé pěny. Naleji do formy, uhladím, dám péct. Asi po deseti minutách zkontroluji pejlí, do středu těsta ji zapíchnu a pokud je mokrá, v pečení pokračuji, když je suchá mohu piškot z trouby vyndat. Jak je tedy piškot upečen, nechám ho ve formě vychladnout. Potom nožem odkrojím korpus od obvodu formy. Obvod formy uvolním. Piškot obrátím a opatrně sejmu pečící papír. Takto upeču další dva korpusy. Každý upečený plát pokapu rumem nebo šťávou. Na krém rozmíchám mascarpone, zakysanou smetanu, cukr a citrónovou šťávu dohladka. Rozdělím ho na třetiny. Každý plát postupně potřu tímto krémem. Pokud chcete, můžete na něj ještě dát pár kousků ovoce nebo rozmíchaného džemu a přikrýt dalším plátem. Krémem potřu vrchní plát, naskládám na něj vše co mám v plánu a mohu posypat rozdrcenou sněhovou pusinku. Dort vypadá jako zasněžený.

Komentáře

—