Víkend se nám pomalu blíží a já už mám vymyšlený sobotní moučník. Nahý dort vypadadá nejen skvěle, ale také výborně chutná. Tato verze je s lehkým letním krémem, ale v zimě budu dělat dceři svatební s krémem máslovým. Nezapomeňte vyrazit na trhy pro sezónní ovoce.
Ingredience:
Piškot:
Rozpis na jeden plát, celkem budou tři
3 vejce
90g bezlepkové samokypřící mouky Doves Farm
90g cukru krupice
Krém:
3 mascarpone
2 zakysané smetany
Cukr dle chuti
Citrónová šťáva dle chuti
Na pokapání piškotu – rum s vodou, nebo sirup či ovocná šťáva s vodou
Dokončení:
Čerstvé ovoce – vaše oblíbené, dokonalé jsou lesní plody, rybíz je také efektní
Může být řidší džem mezi pláty – nemusí být
Rozdrobená sněhová pusinka – nemusí být
Na ozdobu čerstvé květy, větvičky – dle ročního období a příležitosti, pro kterou dort děláte
Postup:
Je celkem jedno, jaký průměr formy zvolíte. S menším průměrem budou piškoty vyšší a dort je vyšší i celkově a vypadá efektně. Vystřihnu si tři pečící papíry dle velikosti formy. Formu papírem vyložím. Zapnu troubu na 190°C. Vejce spolu s cukrem šlehám v robotové míse do husté světlé pěny. Naleji do formy, uhladím, dám péct. Asi po deseti minutách zkontroluji pejlí, do středu těsta ji zapíchnu a pokud je mokrá, v pečení pokračuji, když je suchá mohu piškot z trouby vyndat. Jak je tedy piškot upečen, nechám ho ve formě vychladnout. Potom nožem odkrojím korpus od obvodu formy. Obvod formy uvolním. Piškot obrátím a opatrně sejmu pečící papír. Takto upeču další dva korpusy. Každý upečený plát pokapu rumem nebo šťávou. Na krém rozmíchám mascarpone, zakysanou smetanu, cukr a citrónovou šťávu dohladka. Rozdělím ho na třetiny. Každý plát postupně potřu tímto krémem. Pokud chcete, můžete na něj ještě dát pár kousků ovoce nebo rozmíchaného džemu a přikrýt dalším plátem. Krémem potřu vrchní plát, naskládám na něj vše co mám v plánu a mohu posypat rozdrcenou sněhovou pusinku. Dort vypadá jako zasněžený.