Ořechová kolečka

Ingredience

Těsto:

330 g bezlepková mouka Jizerka zlatá

200 g mletých ořechů

150 g cukru moučka

250 g změklého másla

1 žloutek

1 vejce

2 lžíce kakaa

½ kávové lžičky mleté skořice

100 g rozpuštěné čokolády nebo polevy na zdobení

Postup:

Zapnu troubu na 200 °C. 2 – 3 plechy vyložím pečicím papírem.

Na vále nebo v robotové míse zpracuji všechny ingredience v hladké těsto. Těsto je lepivější, proto zpracovávám po menších částech, jen co se mi vejde do dlaně. Vál podsypu moukou a těsto v mouce obalím. Znovu vál podsypu a těsto vyválím asi na 3 – 5 mm, válečkem netlačte, jen lehce vytahujte do stran. Vykrájím kolečka, která přenesu na plech. Vložím do trouby a peču asi 10 minut. Kolečka hlídejte, jakmile začnou vonět a mírně zhnědnou, jsou upečená. Uložím do krabice nebo je rovnou slepím vanilkovým krémem, vždy dvě kolečka k sobě. Každý kousek zdobím rozpuštěnou čokoládou nebo polevou.

Máslový krém

3 žloutky

120 g cukru moučka

½ – 2 kostky másla

tuzemák dle chuti

dřeň z vanilkového lusku

Postup:

Ve vodní lázni ušlehám ručním šlehačem žloutky s cukrem a dření z lusku do husté pěny. Pěna by měla být co nejvíce zahřátá. Zkouším prstem, a když směs pálí jako horké cappuccino, směs přendám do robotové mísy. Na chuť a vůni přidám tuzemák a za pomalé rychlosti promíchávám, aby směs vychladla.  Jinak by se na jejím povrchu vytvořil cukernatý škraloup a krém by nebyl hladký. Přidám máslo.  Vše zamíchám na vyšší otáčky, až je krém krásně nadýchaný.

 

Komentáře

—