Perníčky

Je tady opět Mikuláš a přináší vůni perníčků. Nikdy jsem perníčky nepekla, až mě k tomu přemluvila nejstarší dcera. Recept je od tety .Těsto vypadá zpočátku řidší, ale pracuje se s ním dobře. Odeberte vždy jen kousek. Těsto vždy „vymáchejte“ v mouce a potom rozvalujte. Zlehka, na váleček netlačte. Tento recept je skvělý i díky tomu, že perníčky jsou  během pár dnů měkké. A pokud  vložíte do dózy k perníčkům kousek jablka, měkké jsou druhý den.

Ingredience

600g bezlepkové mouky Jizerka Zlatá

360g cukru moučka

100g mletých ořechů

4 vejce

4 polévkové lžíce medu

1 kypřícího prášku do perníku

půl prášku do pečiva

vejce na potření

Postup:

Zapnu troubu na 190°C. Všechny suroviny dám do robotové mísy a uhnětu do hladkého těsta. Na pomoučeném vále vždy část těsta vyválím na silnější plát a vykrajuji různé tvary, které přenesu na plech. Vložím do trouby, jak začnou hnědnout, vyndám z trouby a horké ihned potřu rozšlehaným vejcem. Perníčky budou krásně lesklé. Nechám úplně vychladnout, naskládám do dózy. Můžete do dózy přidat rozkrojené jablíčko. Budou ihned měkké. Ale nenechávejte jablko v dóze, zplesnivělo by a perníčky by byly hodně mokré.

 

Komentáře

—