Je tady opět Mikuláš a přináší vůni perníčků. Nikdy jsem perníčky nepekla, až mě k tomu přemluvila nejstarší dcera. Recept je od tety .Těsto vypadá zpočátku řidší, ale pracuje se s ním dobře. Odeberte vždy jen kousek. Těsto vždy „vymáchejte“ v mouce a potom rozvalujte. Zlehka, na váleček netlačte. Tento recept je skvělý i díky tomu, že perníčky jsou během pár dnů měkké. A pokud vložíte do dózy k perníčkům kousek jablka, měkké jsou druhý den.
Ingredience
600g bezlepkové mouky Jizerka Zlatá
360g cukru moučka
100g mletých ořechů
4 vejce
4 polévkové lžíce medu
1 kypřícího prášku do perníku
půl prášku do pečiva
vejce na potření
Postup:
Zapnu troubu na 190°C. Všechny suroviny dám do robotové mísy a uhnětu do hladkého těsta. Na pomoučeném vále vždy část těsta vyválím na silnější plát a vykrajuji různé tvary, které přenesu na plech. Vložím do trouby, jak začnou hnědnout, vyndám z trouby a horké ihned potřu rozšlehaným vejcem. Perníčky budou krásně lesklé. Nechám úplně vychladnout, naskládám do dózy. Můžete do dózy přidat rozkrojené jablíčko. Budou ihned měkké. Ale nenechávejte jablko v dóze, zplesnivělo by a perníčky by byly hodně mokré.