Dnes ráno jsem si poněkud přispala? měla jsem v plánu připravit časově náročnější moučník, takže jsem hledala řešení, jak rychle zvládnout nedělní dobrotu. Piškot s mascarpone a ovocem nikdy nezklame! Neměla jsem dostatek čerstvého ovoce, použila jsem tedy super kvalitní malinový džem plný malin. Pokud jste v situaci jako já, můžete použít i ovocný pečený čaj, je to skvělá alternativa. Poradila mi to kamarádka, která pečený čaj vyrábí a dává ho na palačinky.
Ingredience:
Piškot:
3 celá vejce
90g cukru krupice
90g bezlepkové mouky samokypřící Doves Farm
Krém:
1 kelímek mascarpone
1 kelímek zakysané smetany
Cukr moučka a citronová šťáva dle chuti
Ovoce, džem, nebo ovocný pečený čaj na ozdobu
Postup:
Pustím troubu na 190°. Dortovou formu vyložím vystřiženým pečícím papírem. V robotu šlehám celá vejce s cukrem do bělavé pěny. Lehce vmíchám mouku. Těsto naleji do formy a rozetřu rovnoměrně ke stranám. Vložím do trouby a peču asi 10 – 15 minut, dle velikosti formy. Piškot je lehce růžový. Můžete si udělat test špejlí. Po zapíchnutí do středu těsta je špejle po vytažení suchá.
Upečený piškot vyjmu z trouby , nechám zchladnout. Zatím v misce rozmíchám mascarpone a zakysanou smetanu, přidám dle chuti trochu cukru, citronové šťávy. Piškot nožem uvolním od okraje formy.
Sloupnu pečící papír. Plát položím na tác, potřu krémem, ozdobím ovocem nebo jinou ovocnou variantou. Nechám alespoň chvíli vychladit v lednici. Samozřejmě si k tomu můžete dopřát velký kopeček šlehačky!