Osvěžující dezert, který nadchne každého. Připravuji ho během celého léta. Použít můžete i dortovou formu pro kulatou verzi. Počet vajec použijte podle velikosti formy nebo plechu.
Základem je tento rozpis:
1 vejce – 30g cukru krupice – 30g samokypřící mouky Doves Farm
Ingredience
Piškot:
6 vajec
180 g cukru krupice
180 g bezlepkové samokypřicí mouky Doves Farm
Krém:
500 g mascarpone
1–2 kelímky zakysané smetany
80–100 g cukru moučka – dle chuti
šťáva z 1/2 citronu
Dokončení:
500–1000 g ovoce
2 bezlepkové jahodové (nebo dle použitého ovoce) pudinkové prášky
voda, jahodový sirup, rum
Postup:
Hlubší, středně velký plech vyložím pečicím papírem.
Zapnu troubu na 190 °C.
Do robotové mísy rozklepnu celá vejce a přisypu cukr. Nechám vyšlehat do husté světlé pěny, potom ručně lehce vmíchám mouku. Těsto rozetřu na plech, vložím do trouby. Jakmile je povrch zlatavý a na dotek pružný, je piškot upečený. Pokud to nemáte v oku, proveďte test špejlí. Zapíchněte ji do středu těsta, a pokud je po vytažení suchá, můžete plech vyjmout. Plát stáhnu z plechu, nechám vychladnout. Opatrně plát otočím papírem vzhůru a pomalu jej sloupnu. Papír i piškot vrátím zpět do plechu. Pokud si nejste jisti, tak to klidně vynechte. Pouze při krájení dezertu nezapomeňte, že je piškot k papíru přilepený, tak mu nožem od papíru pomozte. Do sklenice nebo malé misky si připravím šťávu ze sirupu nebo rum s vodou a piškot tím pokapu.
Mezitím, co se peče piškot, připravuji krém. Všechny suroviny rozmíchám v misce, cukr přidávám podle chuti. Krém rozetřu na celý piškot. Naskládám na něj hustě ovoce. Podle návodu připravím pudink. Místo mléka dám sladší šťávu (ne 1 litr, ale pouze 800ml) ze sirupu a vody podle použitého ovoce – jahodového, malinového, nic nezkazíte lesní směsí. Uvařený pudink – ještě teplý pomalu lžící nebo naběračkou rozlévám na ovoce. Dám vychladit do chladničky. Podávám nejlépe ozdobené šlehačkou.