Řezy s ovocem

Osvěžující dezert, který nadchne každého. Připravuji ho během celého léta. Použít můžete i dortovou formu pro kulatou verzi. Počet vajec použijte podle velikosti formy nebo plechu.

Základem je tento rozpis:

1 vejce – 30g cukru krupice – 30g samokypřící mouky Doves Farm

Ingredience

Piškot:

6 vajec

180 g cukru krupice

180 g bezlepkové samokypřicí mouky Doves Farm

Krém:

500 g mascarpone

1–2 kelímky zakysané smetany

80–100 g cukru moučka – dle chuti

šťáva z 1/2 citronu

Dokončení:

500–1000 g  ovoce

2 bezlepkové jahodové (nebo dle použitého ovoce) pudinkové prášky

voda, jahodový sirup, rum

Postup:

Hlubší, středně velký plech vyložím pečicím papírem.

Zapnu troubu na 190 °C.

Do robotové mísy rozklepnu celá vejce a přisypu cukr. Nechám vyšlehat do husté světlé pěny, potom ručně lehce vmíchám mouku. Těsto rozetřu na plech, vložím do trouby. Jakmile je povrch zlatavý a na dotek pružný, je piškot upečený. Pokud to nemáte v oku, proveďte test špejlí. Zapíchněte ji do středu těsta, a pokud je po vytažení suchá, můžete plech vyjmout. Plát stáhnu z plechu, nechám vychladnout. Opatrně plát otočím papírem vzhůru a pomalu jej sloupnu. Papír i piškot vrátím zpět do plechu. Pokud si nejste jisti, tak to klidně vynechte. Pouze při krájení dezertu nezapomeňte, že je piškot k papíru přilepený, tak mu nožem od papíru pomozte. Do sklenice nebo malé misky si připravím šťávu ze sirupu nebo rum s vodou a piškot tím pokapu.

Mezitím, co se peče piškot, připravuji krém. Všechny suroviny rozmíchám v misce, cukr přidávám podle chuti. Krém rozetřu na celý piškot. Naskládám na něj hustě ovoce. Podle návodu připravím pudink. Místo mléka dám sladší šťávu (ne 1 litr, ale pouze 800ml) ze sirupu a vody podle použitého ovoce –  jahodového, malinového, nic nezkazíte lesní směsí. Uvařený pudink  – ještě teplý pomalu lžící nebo naběračkou rozlévám na ovoce. Dám vychladit do chladničky. Podávám nejlépe ozdobené šlehačkou.

Komentáře

—