Rybízová bublanina

Dnes ráno jsem si přivstala, abych k snídani připravila bublaninu. Otrhala jsem jediný keř rybízu, který máme.  Každý rok je obsypaný střapečky s velkými bílými bobulemi. Bublaninu bohatě sypu máslovou drobenkou. Vím, že odpoledne už bude snědená.

Ingredience:

Těsto:

4 vejce

160 g cukru krupice

200 ml mléka

100 ml olivového oleje

300 g bezlepkové samokypřicí mouky Doves Farm

500 g ovoce

Drobenka:

120 g studeného másla

100 g cukru moučka

100 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

Domácí vanilkový cukr na posypání:

cukr moučka

vanilkový lusk

Postup

Nejdříve si připravím hlubší formu na koláč nebo hluboký plech, ve kterém budu bublaninu péct. Plech vyložím pečicím papírem, formu vymažu máslem a vysypu bezlepkovou moukou. Zapnu troubu na 200 °C.

Ovoce dám do síta, propláchnu pod mírným proudem vody a nechám okapat. Připravím drobenku. Pokrájené máslo, cukr a moukou dám do mísy a prsty zpracovávám do drobivé konzistence. Pokud je hmota příliš mazlavá, přidám lžíci nebo dle potřeby mouku. Dám se do přípravy těsta. Rozklepnu vejce. Bílky dám do menší vyšší mísy a ušlehám pevný sníh. Žloutky dám do robotové mísy, přidám cukr a ušlehám do husté bělavé pěny. Začnu přilévat mírným pramínkem olej, nechám ho do směsi zpracovat a přidávám stejným způsobem mléko. Do této směsi vsypu a zamíchám mouku. Někdy se tvoří z mouky malé hrudky, vůbec se tedy nebojte robot pustit na vyšší obrátky a krátce takto šlehat. Těsto by mělo být hladké a polotekuté. Pokud tomu tak není, mléka trochu přidám. Záleží na velikosti vajec, někdy mi mléko stačí a jindy ne, v tom případě trochu přidám. Na konec lehce vmíchám sníh z bílků. Směs naliju na plech, rovnoměrně rozetřu po celé ploše a bohatě posypu ovocem až ke krajům. Ovoce posypu drobenkou a plech vložím do trouby. Peču asi 40–50 minut, dle velikosti. Upečené těsto kontroluji tak, že špejli zapíchnu doprostřed plechu, a pokud je po vytažení suchá a neulpívá na ní mokré těsto, bublanina je upečená!

Cukr připravím tak, že moučkový cukr nasypu do větší dózy a dám do něj vanilkový lusk. Po vychladnutí posypu bohatě domácím vanilkovým cukrem, nakrájím na libovolné kousky a všechny svolávám ke stolu.

Komentáře

—