Srdíčka s bílou čokoládou

Všechny vás moc zdravím. Omlouvám se za delší pauzu. Svatba v Chile byla nádherná, jako z filmu. Všichni byli báječní. Máme novou rodinu 🙂 Bohužel jsem se z cesty do Chile vrátila nemocná. Nějak mi trvalo, než jsem se toho hrozného viru zbavila. Neměla jsem sílu něco uvařit a upéct. Měsíc jsem nepila kávu. A to už je co říct. Těším se, že si to nyní vynahradím a budu zkoušet nové dobroty. Blíží se Valentýn a tak mám pro vás první inspiraci.

Udělat radost na Valentýna můžete nejen svému milému – milé, ale také mamince, dětem, kamarádům, kamarádkám. Nemohla jsem odolat této formě s malými srdíčky, kterou určitě využiji celý rok, protože srdíček přece nikdy nemůže být dost!

Ingredience:

Těsto:

Záleží, jakou formu použijete. Můžete udělat i velké srdce.  Základní rozpis na piškotové těsto je na jedno vejce 30g cukru moučka a 30g samokypřící mouky Doves Farm. Na formu, kterou mám od Nordic Ware je rozpis následující:

2 vejce

60g cukru moučka

60g samokypřící mouky Doves Farm

Krém:

1 mascarpone

1 kelímek smetany ke šlehání

50 – 100g kvalitní bílé čokolády (množství záleží na vaší chuti, jak moc chcete mít krém sladký)

1 velká lžíce džemu dle chuti nebo co máte doma v zásobách

Poleva:

100 ml smetany ke šlehání

100g kvalitní bílé čokolády

30g másla

Na ozdobení:

Asi 200g marcipánu (koupeného bezlepkového)

Pokud chcete vyrobit vlastní:

100g oloupaných najemno pomletých nebo rozmixovaných mandlí

100g cukru moučka

Bílek dle potřeby

Postup:

Pokud nemám koupený marcipán a chci vyrobit vlastní, smíchám v míse mleté oloupané mandle s cukrem s postupně po trochách přidávám bílek. Stále zpracovávám do lepkavé (ale ne příliš) hmoty. Pokud jste dali bílku více, než bylo žádoucí, zapracujte trochu cukru nebo mandlí a vše se napraví. Na cukrem poprášené desce marcipán vyválím asi na 3mm vysoko a vykrojím srdíčko podle velikosti otvoru ve formě. Marcipán vložím na dno formičky a trochu natlačím, aby se vytiskla písmena. Opatrně marcipán vyjmu, případně odkrojím kraje, přesně podle formy. Vytvořím takto všech šest marcipánových srdíček. Položím je na tác poprášený cukrem, překryji fólií a uchovám v chladu na později. Formu umyju, vysuším a vystříkám olejem ve spreji. Troubu zapnu na 190°. V robotové míse vyšlehám celá vejce s cukrem do husté světlé pěny. Potom lehce vmíchám mouku. Těsto rozdělím do srdíček, vložím do trouby a peču asi 10 minut, nebo tak dlouho až budou světle hnědé. Můžete zkusit test špejlí. Zapíchnete do středu srdíčka špejli a pokud je po vytažení suchá, můžete srdíčka z trouby vyjmout. Vyklopím na rošt, nechám vychladnout. Zatím v mikrovlnné troubě rozpustím nalámanou bílou čokoládu. Nechám ji zchladnout. Ušlehám šlehačku, zamíchám do ní mascarpone a bílou čokoládu. Přidávejte ji postupně a ochutnávejte, aby krém sladký tak, jak máte rádi. Vychladlá srdíčka rozkrojím. Spodní díl potřu krémem a doprostřed dám kousek džemu. Přiklopím horní korpus. Vršek a boky také potřu krémem. Pokud vám krém zbude, uchovejte v dóze v lednici třeba na poháry s ovocem. Dám do lednice vychladit. Zatím připravím polevu. Smetanu ke šlehání přivedu v kastrolku téměř k varu, přidám nalámanou čokoládu, nechám ji rozpustit, vmíchám máslo, nechám rozpustit a dám vychladit. Poté polevu lžící opatrně naleji na srdíčko a nechám trochu polevy ztéct i na boky srdíčka. Nechám trochu zatuhnout a poté na každé srdíčko položím srdíčko marcipánové. Marcipán můžete potřít barevným, třpytivým prachem nebo sprejem. Koupíte je ve specializovaných obchodech pro cukráře.

 

Komentáře

—