Myslím, že tuhle verzi knedlíků si zamilujete. S těstem se krásně pracuje, nelepí se a je hezky pružné.
Ingredience:
Těsto:
300 ml mléka
40 g másla
sůl
250 g bezlepkové mouky bílá chlebová směs Doves Farm
100 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
2 vejce
Cca 500 g švestek
Bezlepková mouka na podsypání
Máslo na vytření mísy a potření 1 na potření knedlíků
Máslo a cukr na podávání
Postup:
Těsto:
Do kastrolu dám vařit mléko, přidám máslo, špetku soli. Jak je máslo rozpuštěné a mléko je přivedeno k varu, nasypu do něj najednou mouku. Důkladně míchám. Těsto je drobivější, ale to nevadí. Snažte se vše spojit, tak jak to půjde a stále ode dna těsto roztírejte. Dělám to pár minut. Těsto přendám do robotové mísy a nechám za pomalého promíchávání vychladnout. Potom do těsta zapracuji celá vejce, jedno po druhém nechám zamíchat.
Nachystám velký hrnec s vodou a nechám pomalu vařit. Připravené těsto (asi polovinu) dám na podsypaný vál. Rozválím plát, tak 3 mm vysoký. Rozdělím na čtverce. Na každý položím velkou jahodu nebo dvě menší. Protilehlé rohy těsta spojím a v dlaních vytvaruji dokulata. Takto zpracuji veškeré těsto. Nebo jednoduše lžící odebírám kousky těsta, do kterého ovoce zabalím. Vložím do vroucí vody a vařím cca 7 minut. Připravím si mísu, kterou vytřu máslem. Vyjmu děrovanou naběračkou, vložím do mísy a knedlíčky potřu rozpuštěným máslem, nebo vezmu kus másla a knedlíky máslem pojezdím, aby se k sobě neslepily. Podávám pocukrované a polité rozehřátým máslem.

