Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta

Myslím, že tuhle verzi knedlíků si zamilujete. S těstem se krásně pracuje, nelepí se a je hezky pružné.

Ingredience:

Těsto:

300 ml mléka

40 g másla

sůl

250 g bezlepkové mouky bílá chlebová směs Doves Farm

100 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

2 vejce

Cca 500 g švestek

Bezlepková mouka na podsypání

Máslo na vytření mísy a potření 1 na potření knedlíků

Máslo a cukr na podávání

Postup:

Těsto:

Do kastrolu dám vařit mléko, přidám máslo, špetku soli. Jak je máslo rozpuštěné a mléko je přivedeno k varu, nasypu do něj najednou mouku. Důkladně míchám. Těsto je drobivější, ale to nevadí. Snažte se vše spojit, tak jak to půjde a stále ode dna těsto roztírejte. Dělám to pár minut. Těsto přendám do robotové mísy a nechám za pomalého promíchávání vychladnout. Potom do těsta zapracuji celá vejce, jedno po druhém nechám zamíchat.

Nachystám velký hrnec s vodou a nechám pomalu vařit. Připravené těsto (asi polovinu) dám na podsypaný vál. Rozválím plát, tak 3 mm vysoký. Rozdělím na čtverce. Na každý položím velkou jahodu nebo dvě menší. Protilehlé rohy těsta spojím a v dlaních vytvaruji dokulata. Takto zpracuji veškeré těsto. Nebo jednoduše lžící odebírám kousky těsta, do kterého ovoce zabalím. Vložím do vroucí vody a vařím cca 7 minut. Připravím si mísu, kterou vytřu máslem. Vyjmu děrovanou naběračkou, vložím do mísy a knedlíčky potřu rozpuštěným máslem, nebo vezmu kus másla a knedlíky máslem pojezdím, aby se k sobě neslepily. Podávám pocukrované a polité rozehřátým máslem.

Komentáře

—