Tiramisu

V sobotu jsem si přivstala, abych připravila nedělní moučník, který potřebuje den odležet. Tiramisu miluje můj syn, který před lety studoval a hrál rugby ve Francii. Vždy, když měl přijet na prázdniny domů, jedna várka rozhodně nestačila a tak jsem připravovala moučník skoro každý den.

Tento recept mám od své kamarádky Angely z Kalábrie.

Ingredience:

4 žloutky

100g cukru moučka

2 –  3 sáčky bezlepkových dlouhých cukrářských piškotů

2 kelímky mascarpone (500g)

250ml silné černé kávy

200ml rumu

Kvalitní kakao na posypání

Postup:

V hlubokém talíři nebo širší misce smíchám kávu s tuzemákem. Připravím hlubší plech, formu nebo mísu zhruba o rozměru 20 x 30 cm. Ve vodní lázni ušlehám žloutky s cukrem do husté světlé pěny. Pěna by měla být co nejvíce teplá. Měla by vás pálit jako horké cappuccino. Ušlehanou směs přendám do jiné mísy, postavím do nádoby se studenou vodou a promíchávám, než hmota vystydne (nebo můžete přendat do robotové mísy a nechat pomalu prošlehávat až do vychladnutí). Dělám to proto, aby se nevytvořil škraloup. Do vychladlého krému přidám mascarpone a důkladně prošlehám. Do kávové směsi po jednom namáčím piškoty. Rychle je celé ponořím nebo obrátím. Vrstvu piškotů rozložím na dno formy. Na piškoty rozetřu větší třetinu mascarponové směsi. Opakuji další vrstvu piškotů, kterou opět potřu mascarpone tolik,  jako u předchozí vrstvy. Poslední vrstvou stačí piškoty potřít tence, aby piškoty nebyly vidět. Povrch uhladím. Přes formu přetáhnu potravinářskou fólii nebo alobal. Dám nejlépe přes noc do uležet do chladničky. Před podáváním povrch posypu bohatě kakaem přes jemné sítko.

 

Komentáře

—