Trifle s banány a karamelem

Je vysvědčení a tak jsem přemýšlela, čím udělat dětem radost. Kdo by neměl rád karamel! Kombinace s banány je moc dobrá. Protože je trifle určen pro děti, místo alkoholu jsem použila rozvar z meruňkové marmelády. Pokud budete dělat pro dospěláky, piškoty zalijte marsalou nebo jiným sladkým vínem.

Ingredience:

16 – 18 bezlepkových dlouhých piškotů

Sklenička meruňkové marmelády na slepení

5 – 7 banánů

Zálivka na piškoty:

200g meruňkové marmelády

150 ml vody

50 ml citronové šťávy

Krém:

1 l smetany ke šlehání

2 celá vejce

8 žloutků

70g cukru krupice

Karamel:

330 g cukru

500 ml smetany na šlehání  – nejlépe 33%

Dvě špetky soli

Dohotovení:

400 – 500ml smetany ke šlehání – nejlépe 40%

Čokoláda na ozdobu

Postup:

Piškoty potřu marmeládou, slepím k sobě a naskládám na dno mísy. V kastrolku rozmíchám marmeládu s vodou, nechám chvíli mírně probublat. Dám stranou a přileji citronovou šťávu. Rozvar naleji na piškoty.

Připravím karamel. V menším hrnci zahřeji smetanu, ale nevařím. Dám stranou. Do větší pánve nebo hrnce nasypu cukr a nechám rozehřát. Cukr se začne pozvolna rozpouštět. Ztlumím plotnu a nechám cukr zcela rozpustit, až je tekutý a začne hnědnout. Pozor, ať neztmavne příliš, byl by hořký. Raději mějte mírnější stupeň na sporáku. Naleji teplou smetanu a míchám. Nenalévejte smetanu studenou. Cukr by rychle ztvrdl, vše by prskalo a mohli byste se spálit nebo opařit. Mějte stále nižší stupně na plotně. Stále zahřívám a hlavně vytrvale míchám až vše spojím do hladkého krému. Dám bokem a pustím se do krému.

Ohřeji smetanu pod bod varu, nesmí vařit. Používám pískací hrnec na mléko s dvojitým dnem. Mezitím dám do robotové mísy cukr, celá vejce a žloutky a nechám promíchávat. Pomalu přidám ohřátou smetanu a nechám pomaleji zašlehat spolu s vejci. Umyju hrnec, směs naleji zpět do hrnce. Umyju robotovou mísu. Budeme ji později opět potřebovat a nebude čas ji umývat. Hrnec položím na sporák a nechám zahřívat. Chvilku se může zahřát na vyšším stupni, ale potom stupně zmírním a za stálého míchání zahřívám. Krém by neměl přijít k varu, žloutky by se srazily. Proto pomalu na mírném zahřívání vytrvale míchám. Jak krém zhoustne, přeleji do umyté robotové mísy a nechám na mírných otáčkách promíchávat, aby krém zchladl.

Zatím oloupu banány, nakrájím na kolečka a poskládám na zalité piškoty. Na banány naleji karamel. Pokud je hustější, můžete ještě  trochu rozehřát, aby byl tekutější, ale ne moc horký. Na karamel naleji krém. Přes mísu přetáhnu potravinářskou fólii a nechám vychladit, nejlépe do druhého dne, přes noc. Před podáváním ušlehám smetanu, navrstvím na trifle a pocákám rozpuštěnou čokoládou.

Dobrou chuť.

Komentáře

—