Vánoční kmen

Vánoční kmen nesmí chybět na žádném z našich vánočních večírků. Dělám ho hlavně kvůli neteři Editce, která se na něj nemůže dočkat. Kombinace jemného kakaového korpusu a máslového čokoládového krému je zkrátka neodolatelná. Navíc se skvěle zdobí. Zkuste ho mezi svátky nebo i teď o víkendu, nebudete litovat!

Ingredience:

10 vajec

200 g cukru moučka

70 g kvalitního kakaa

Postup:

Předem si připravím čokoládový krém.

Velký plech vyložím pečicím papírem. Troubu rozehřeji na 170 ˚C.

Vejce rozdělím. Žloutky dám do robotové mísy a spolu s cukrem šlehám na vyšších otáčkách do husté světlé pěny. Bílky dám do vysoké nádoby a ušlehám do hustého sněhu. Sníh spolu s kakaem lehce vmíchám do žloutkové hmoty. Těsto naliji na plech a rovnoměrně rozetřu. Dám péct asi na 12–15 minut. Může být i déle, záleží na velikosti vajec a také plechu. Těsto bude na dotek pružné. Raději provedu test špejlí. Zapíchnu do středu těsta, měla by být po vytažení z korpusu suchá. Nechám vychladnout. Opatrně, ale obratně celý plát otočím a sloupnu papír. Otočím zpět.  Celý plát natřu silnější vrstvou krému a stočím. Pokud těsto praskne, nevadí. Celou roládu zvnějšku potřu krémem. Ne do hladka, ale plochou stranou nože krém trochu vytahuji, aby vznikl dojem stromové kůry. Asi 3 lžíce si nechám stranou na dokončení.

Asi 10 cm rolády odkrojím hodně zešikma. Seříznutou část přitisknu na bok rolády. Spoj a konec rolády zatřu krémem. Druhý konec nechávám roztřepený, ale také se dá odkrojit. Na konci rolády vykroužím nožem nebo špejlí „kruhy“. Celý kmen vidličkou zlehka přejíždím a udělám rýhy. Ozdobit můžete jehličím, šiškami, jmelím, čokoládovými ozdobami nebo lehce „zasněžit“ cukrem.

Roládu lze připravit i nějaký den dopředu a podávat na štědrovečerní tabuli. Doporučuji podávat tak, aby krém nebyl studený a ztuhlý. Jen tak vynikne lehoučký korpus s čokoládovomáslovou náplní.

 

Máslový krém

Ingredience:

3 žloutky

120 g cukru moučka

2 kostky másla

tuzemák dle chuti

4 – 5 lžic vysokoprocentního kakaa (můžete dát i více, dle chuti)

100g rozpuštěné zchladlé kvalitní tmavé čokolády

Postup:

Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpustím čokoládu, která zatím zchladne. Ve vodní lázni ušlehám ručním šlehačem žloutky s cukrem do husté pěny. Pěna by měla být co nejvíce zahřátá. Zkouším prstem a když směs pálí jako horké cappuccino, směs přendám do robotové mísy. Na chuť a vůni přidám tuzemák a za pomalé rychlosti promíchávám, aby směs vychladla.  Jinak by se na jejím povrchu vytvořil cukernatý škraloup a krém by nebyl hladký. Přidám máslo a kakao a rozpuštěnou čokoládu. Vše zamíchám, nejdříve pomaleji a potom na vyšší otáčky, až je krém krásně nadýchaný.

Doporučení:

Z těsta na korpus můžete upéct i dort. Máte další skvělou alternativu na vánoční překvapení. Dortovou formu vyložte pečícím papírem, naplňte těstem, které připravíte jen z poloviny uvedené dávky, tedy z pěti vajec. Takto postupně upečte tři korpusy stejným postupem jako u rolády. Pláty naplňte krémem, kdy smícháte dvě mascarpone s ušlehanou šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Ozdobit můžete ovocem nebo strouhanou čokoládou. K cukroví s máslovým krémem je toto osvěžující lehká záležitost, která vám bude trvat jen chvilku.

 

 

Komentáře

—