Velikonoční čokoládový dort

O Velikonocích u nás tento dort nesmí chybět. Pokaždé mě stejně překvapí, jak moc je dobrý. Jakmile dort zchladne, tak se propadne. Na povrchu je vytvořená krusta, která se láme a právě toto mě na dortu baví. Přímo se nabízí vytvořit z něj hnízdo plné barevných vajíček. Je na velikonoční mlsání přímo stvořený.

Ingredience:

250g kvalitní tmavé čokolády

6 vajec

130g másla

200g cukru krupice

Čokoládová šlehačka:

150g kvalitní tmavé čokolády

250ml smetany ke šlehání

Na ozdobu barevná vajíčka ( koupila jsem čokoládová v cukrové polevě v M&S)

Postup.

Troubu zapnu na 170°C. Dortovou formu (23 – 25 cm) vyložím pečícím papírem. Ve vodní lázni rozpustím čokoládu s máslem. Dám bokem a za občasného zamíchání nechám vychladnout. V robotové míse šlehám 4 žloutky, 2 celá vejce a 120 g cukru do pěny. 4 bílky ušlehám ručním šlehačem v pevný sníh, do kterého zašlehám zbytek cukru – 80 g cukru. Do žloutkové pěny zamíchám rozpuštěnou čokoládu s máslem a nakonec lehce vmíchám sníh z bílků. Těsto naleji do formy, uhladím a vložím do trouby. Po 20 minutách zkontroluji pečení. Do středu zapíchnu špejli a pokud je suchá, mohu ukončit pečení. Pokud je mokrá, pokračuji v pečení. Každá trouba peče jinak, proto je možné, že pečení může být i delší. Upečené nechám zcela zchladnout ve formě. Po zchladnutí, nožem odříznu od bočnice formy, kterou sejmu. Mezitím, co dort chladl jsem ve vodní lázni rozpustila čokoládu, kterou jsem také nechala vychladnout. Potom jsem ušlehala smetanu a zamíchala do ní čokoládu. Čokoládovou šlehačku rozetřu na dort a ozdobím vajíčky. Můžete rovnou krájet nebo dejte do lednice vychladit.

Komentáře

—