Vídeňské knedlíky

Na Štěpána máme dlouholetou obědovou tradici, přijede můj tatínek a vařím svíčkovou. Přiznávám, že pobramborovém salátu s obalovaným lososem na Štědrý den, kachně a chlupatých knedlících na Boží hod je to trochu kalorická bomba, ale jednou za rok si to zkrátka pořádně užijeme :). Ke svíčkové nesmí chybět vídeňský knedlík. Je opravdu nepopsatelně lahodný.

INGREDIENCE

10 bezlepkových rohlíků nebo cca 400 g bílého plátkového chleba Schär, Maestro classik

4–6 lžic slunečnicového nebo olivového oleje

200–300 ml teplého mléka

2 cibule najemno nakrájené

200 g slaniny nakrájené na kostky

5 vajec

2 hrsti nasekané hladkolisté petržele

sůl, pepř

Troubu zapnu na 190 °C. Plech nebo dva vyložím pečicím papírem.

Rohlíky nebo chleba nakrájím na kostky. Rozložím na plech, postříkám olejem, vložím do trouby a peču do lehce zlaté barvy. Mezitím orestuju na malé kostky nakrájenou slaninu, vyjmu ji z pánve a dám stranou, na vyškvařeném tuku orestuju cibuli doměkka, nasypu posekanou petrželku

a nechám jen lehce zavadnout. Opečené pečivo nasypu do velké mísy. Zaleju teplým mlékem. Nechám vsáknout. Rozdělím vejce. Žloutky rozšlehám v trošce mléka, osolím a opepřím. Z bílků ušlehám tuhý sníh. Slaninu, cibuli

s petrželkou a rozšlehané žloutky smíchám s rohlíky. Přidám ušlehaný sníh a zamíchám, vytvořím hmotu na knedlíky. Nachystám si hrnec na páru. Namočím si ruce a odebírám část těsta, kolik se vejde do dlaně, a oběma rukama vytvořím kouli. Těsto v rukách důkladně zmáčkněte a promněte,

aby se vše spojilo, povrch byl hladký a aby nevypadávaly housky ani slanina. Někdy to chvilku trvá. Namáčejte si ruce do vody. Zpracuji takto všechno těsto a vařím v páře asi 15–20 minut.

Komentáře

—