Zajíc s marcipánem a čokoládou

Tuto krásnou formu jsem si koupila vloni a upekla zajíce mrkvového a spojila obě části citronovým krémem. Protože už  máme mrkvové zajíčky v receptech, vymyslela jsem tuto variantu. I když je forma 3D, zajíce  jsem nechala na dvě části a nespojovala. A pokud žádnou formu na zajíce nemáte, upečte z tohoto těsta beránka!

Ingredience:

6 vajec

270g cukru krupice

400g  bezlepkové mouky Doves Farm

250ml mléka

250ml slunečnicového nebo olivového oleje

200g marcipánu (pokrájeného nebo rozdrobeného na malé kousky

100g kvalitní tmavé čokolády

Olej ve spreji nebo máslo na vymazání formy, případně i mouku na vysypání formy

Postup:

Nejdříve připravím formu. Pokud máte formu značky Nordic Ware, stačí formu jen vystříkat olejem, nebo vytřít máslem. Pokud tomu tak není, formu ještě vysypte moukou a přebytek mouky z formy vyklepněte. Troubu předehřeji na 180°C. Čokoládu posekám na menší kousky. Marcipán také nakrájím, nebo rozdrobím. Rozdělím vejce, žloutky dám do robotové mísy, bílky do vyšší nádoby. Ke žloutkům přidám cukr a šlehám na vyšší stupeň do světlé husté pěny. Ručním šlehačem mezitím ušlehám bílky do hustého sněhu. Odměřím si olej a za stálého mírnějšího šlehání pomalu nalévám do žloutkové směsi. Nechám chvíli šlehat. Robot vypnu, naleji mléko a vsypu mouku. Pomaleji pustím robot, nechám vše zamíchat. Pokud jsou v těstě hrudky, pustím robot rychleji. Vypnu a stěrkou lehce vmíchám marcipán, čokoládu a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Formu vložím do trouby. Asi po 45 minutách zkontroluji. Do středu bábovky zapíchnu špejli, pokud je po vytažení mokrá od těsta, pokračuji v pečení. Délka pečení je závislá na materiálu, velikosti a tvaru formy. Pečte raději pomaleji. Pokud je potřeba, překryjte formu alobalem. Upečené těsto vyndám z trouby a opatrně kulatým nožem oddělím od formy, aby se lépe vyklopilo. U Nordic Ware toto není potřeba. Na formu položím velikostně vhodný talíř a pomocí utěrky nebo chňapek formu otočím.

Pocukruji vanilkovým cukrem.

Komentáře

—