Schválně dávám recept na tento chlebíček jako první z vánočních, které pro vás letos mám. Abyste věděli, co podniknout se zbylými bílky.
Ingredience:
6 bílků
Sůl
180 g cukru krupice
160 g bezlepkové mouky Labeta Univerzální směs
60 g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr Labeta
Postrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu a pomeranče
50 g na kousky posekané tmavé čokolády
50 g posekaných vlašských ořechů
100 g kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru
Máslo a bezlepková strouhanka na chlebíčkovou formu
Postup:
Máslem vymažu a strouhankou vysypu chlebíčkovou formu. Troubu zapnu na 180°. Rozehřeji máslo a nechám prochladnout. Na menší kousky posekám ořechy a čokoládu, dám bokem. V robotové nebo velké míse ušlehám se špetkou soli bílky do tuhého sněhu. Do ušlehaného postupně zapracuji cukr krupici i vanilkový cukr. Postrouhám kůru a vmíchám spolu s moukou. Potom vmíchám máslo a nakonec čokoládu, ořechy a kandované ovoce. Naleji do formy, uhladím a vložím do trouby. Pokud je povrch už více růžový a uvnitř ještě není těsto upečené, přikryji alobalem a dopeču. Zkusím test špejlí. Zapíchnu ji do středu těsta. Pokud je po vytažení suchá, formu vyjmu z trouby. Raději nožem uvolním chlebíček od stěn formy. Vyklopím, nechám zchladnout. Lehce pocukruji.