Bramborové švestkové knedlíky

Dlouho mi trvalo, než jsem se do nich pustila. Výsledek mě samotnou překvapil. S těstem se velmi dobře pracuje, takže se ničeho nebojte a pusťte se do nich!!!

Ingredience:

0,5 – 1 kg švestek čerstvých nebo mražených

200g bezlepkové mouky bílé Doves Farm (plain white flour)

100g rýžové mouky Doves Farm

800g vařených studených brambor (typ C)

1 vejce

1 lžíce octa

Sůl

Asi 50g rozpuštěného másla pro promaštění knedlíků, pokud je  ihned nepodáváte

Na servírování: máslo, cukr, mletý mák…

Postup:

Brambory ve slupce uvařím doměkka v osolené vodě. Uvařím předem nebo nechám vychladit v lednici. Studené brambory oloupu. Do velkého hrnce dám vařit vodu, kterou osolím. Předem dám do velké mísy všechny ingredience. Brambory postrouhám, přidám k ostatnímu a zpracuji do hladka. Pracuji rychleji, těsto může řídnout. Polévkovou lžící nabírám těsto, vytvořím placičku. Pokud těsto lepí, trochu pomoučím a zabalím švestku. Vytvaruji knedlíky. Důkladně, aby nebyla na povrchu trhlinka. Vložím do vroucí vody. Po chvíli vařečkou odlepím ode dna. Zmírním var, aby voda jen probublávala. Vařím 5 minut. Opatrně vyjmu z vody. Pokud hned nepodávám, je potřeba knedlíky promastit rozpuštěným máslem, aby se k sobě nelepily. Podávám přelité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a mletým mákem.

Komentáře

—