Čokoládový cheesecake

Recept na čokoládový cheesecake mám od dcery, která s ním sklízela úspěch když žila v Chile. Její verzi jsem trochu pozměnila na bezlepkovou variantu a sklízím úspěch i já. Ideální pro všechny milovníky čokolády. Cheesecake můžete ozdobit čerstvým ovocem nebo ho podávat s kopečkem vanilkové zmrzlineny, ovocného sorbetu nebo se šlehačkou.

Ingredience

Sušenkový základ:

200 g bezlepkových čokoládových sušenek typu Oreo

100 g rozpuštěného zchladlého másla

3 lžíce tmavého cukru

Náplň:

230 g 70% čokolády

2 lžíce smetany ke šlehání

250 g smetanového sýra (typu Philadelphia) nebo mascarpone

210 g tmavého cukru

3 vejce

230 ml zakysané smetany

špetka soli

60 ml silné kávy

60 ml tmavého tuzemáku

3 lžičky vanilkového extraktu

Poleva:

100 g 70% čokolády

35 g másla

1 lžíce smetany

Postup:

Ve vodní lázni rozpustím čokoládu se smetanou. Čokoládový krém dám stranou vychladnout.

Předehřeji troubu na 170 °C.

Připravím sušenkový základ. Nachystám si dortovou formu o průměru asi 20 cm a vyložím ji pečicím papírem. Sušenky – celé i s náplní, rozdrtím a spojím s máslem a cukrem v mixéru nebo jednoduše prsty. Sušenkovou hmotu rozprostřu na pečicí papír. Dám do chladničky.

Do mísy dám smetanový sýr, cukr, vejce a ručním elektrickým šlehačem prošlehám dohladka. Přidám čokoládový krém a opět promíchám, aby se vše spojilo. Přidám zakysanou smetanu, sůl, kávu, tuzemák a vanilkový extrakt a opět promíchám. Celou směs naleju do připravené dortové formy, kterou raději položím na plech, a vložím do trouby. Peču asi 50 minut. Povrch by měl být pevný. Troubu vypnu a pootevřu dřívka, cheesecake nechám uvnitř vychladnout. Po vychladnutí zakryji fólií a vložím přes noc do chladničky.

Další den připravím pouze čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustím čokoládu a máslo. Když se čokoláda úplně rozpustí, přimíchám lžíci smetany. Čokoládovou hmotu nechám vychladnout. Sundám obvodový kruh formy. Polevou poleju vrchní část cheesecaku, vůbec nevadí, když bude stékat, vypadá to efektně.

Zdobím čerstvým ovocem.

 

Komentáře

—