Išelské dortíčky

Tento druh cukroví absolutně miluje moje nejstarší dcera. Raději si nedá drink jen aby mohla sníst víc kousků Išelského a necítila se tolik provinile kvůli kaloriím. Zkrátka Išelské peču hlavně kvůli ní a je to lahodné čokoládové cukroví.

Ingredience

Těsto:

210 g Doves Farm White Bread Flour – bílá chlebová nebo bezlepkové mouky Jizerka zlatá

70 g cukru moučka

20 g kakaa

140 g změklého másla (84% já použila Tatru)

40 g mletých ořechů

2 špetky skořice

Poleva:

300 g čokoládové polevy

ořechy nebo loupané mandle na ozdobu

vykrajovátko ve tvaru kolečka

Postup:

Dva až tři plechy vyložím pečicím papírem. Troubu předehřeji na 190 ˚C.

Na vál nebo do robotové mísy dám všechny suroviny na těsto a důkladně zpracuji dohladka.  Na moukou poprášeném vále vždy menší část těsta ještě v mouce obalím a rozválím na tloušťku asi 3 – 5 mm. Netlačte na těsto příliš, jen zlehka vytahujte do stran. Pokud se těsto lepí, popráším moukou i těsto. Vykrájím kolečka, která pomocí nože přenesu na plech. Peču asi 10–12 minut, kolečka začnou malinko hnědnout. To je chvíle, kdy plech vytáhnu z trouby. Nechám zcela vychladnout.

Plním čokoládovým krémem, kterým nešetřím. Čokoládovou polevu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě v krátkých intervalech (30 sekund) rozehřeji. Vždy čokoládu promíchám. Vezmu slepená kolečka a jednu stranu ponořím do čokolády. Skládám na rozložený pečicí papír. Dříve než poleva zaschne, ozdobím mandličkou nebo oříškem. Případnou čokoládu, která stekla na papír, odříznu. Kolečka uchovám v chladnu.

Máslový krém

Ingredience

Základní rozpis:

3 žloutky

120 g cukru moučka

1½ – 2 kostky másla

tuzemák dle chuti

4 – 5 lžic vysokoprocentního kakaa (můžete dát i více, dle chuti)

Postup

Ve vodní lázni ušlehám ručním šlehačem žloutky s cukrem do husté pěny. Pěna by měla být co nejvíce zahřátá. Zkouším prstem, a když směs pálí jako horké cappuccino, směs přendám do robotové mísy. Na chuť a vůni přidám tuzemák a za pomalé rychlosti promíchávám, aby směs vychladla.  Jinak by se na jejím povrchu vytvořil cukernatý škraloup a krém by nebyl  hladký. Přidám máslo a kakao.  Vše zamíchám, nejdříve pomaleji a potom na vyšší otáčky, až je krém krásně nadýchaný.

 

Komentáře

—