Tento druh cukroví absolutně miluje moje nejstarší dcera. Raději si nedá drink jen aby mohla sníst víc kousků Išelského a necítila se tolik provinile kvůli kaloriím. Zkrátka Išelské peču hlavně kvůli ní a je to lahodné čokoládové cukroví.
Ingredience
Těsto:
210 g Doves Farm White Bread Flour – bílá chlebová nebo bezlepkové mouky Jizerka zlatá
70 g cukru moučka
20 g kakaa
140 g změklého másla (84% já použila Tatru)
40 g mletých ořechů
2 špetky skořice
Poleva:
300 g čokoládové polevy
ořechy nebo loupané mandle na ozdobu
vykrajovátko ve tvaru kolečka
Postup:
Dva až tři plechy vyložím pečicím papírem. Troubu předehřeji na 190 ˚C.
Na vál nebo do robotové mísy dám všechny suroviny na těsto a důkladně zpracuji dohladka. Na moukou poprášeném vále vždy menší část těsta ještě v mouce obalím a rozválím na tloušťku asi 3 – 5 mm. Netlačte na těsto příliš, jen zlehka vytahujte do stran. Pokud se těsto lepí, popráším moukou i těsto. Vykrájím kolečka, která pomocí nože přenesu na plech. Peču asi 10–12 minut, kolečka začnou malinko hnědnout. To je chvíle, kdy plech vytáhnu z trouby. Nechám zcela vychladnout.
Plním čokoládovým krémem, kterým nešetřím. Čokoládovou polevu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě v krátkých intervalech (30 sekund) rozehřeji. Vždy čokoládu promíchám. Vezmu slepená kolečka a jednu stranu ponořím do čokolády. Skládám na rozložený pečicí papír. Dříve než poleva zaschne, ozdobím mandličkou nebo oříškem. Případnou čokoládu, která stekla na papír, odříznu. Kolečka uchovám v chladnu.
Máslový krém
Ingredience
Základní rozpis:
3 žloutky
120 g cukru moučka
1½ – 2 kostky másla
tuzemák dle chuti
4 – 5 lžic vysokoprocentního kakaa (můžete dát i více, dle chuti)
Postup
Ve vodní lázni ušlehám ručním šlehačem žloutky s cukrem do husté pěny. Pěna by měla být co nejvíce zahřátá. Zkouším prstem, a když směs pálí jako horké cappuccino, směs přendám do robotové mísy. Na chuť a vůni přidám tuzemák a za pomalé rychlosti promíchávám, aby směs vychladla. Jinak by se na jejím povrchu vytvořil cukernatý škraloup a krém by nebyl hladký. Přidám máslo a kakao. Vše zamíchám, nejdříve pomaleji a potom na vyšší otáčky, až je krém krásně nadýchaný.