Meruňková +marmeláda s levandulí

Moje maminka uměla zavařit a zpracovat kde co. Celé léto jsme čistili ovoce a zeleninu, umývali sklenice a následně plnili vším možným. Musím přiznat, že jsem to moje oblíbená činnost rozhodně nebyla. Ale jak jsem měla svoji rodinu, velikou zahradu, pěstovala jsem kila zeleniny a ovoce. A jsem stejná, jako maminka. Tady je jedna z našich nejoblíbenějších marmelád. Práci jsem si přece jen ulehčila, protože marmeládu dávám vařit do trouby, takže nemusíte marmeládu ani míchat a je vlastně bez práce. Nepoužívám želírovací cukr ani nepřidávám pektin, ten je přirozeně obsažen v ovoci. Dříve maminka ani babička nic takového neměly, a tak to dělám stejně.

Ingredience:

1 kg zralých, měkkých, vypeckovaných meruněk

750g cukru krupice

Kyselina citronová (na špetku nože)

6 stonků levandule s květem

 

Postup:

Připravím si asi deset sklenic po 150ml, když nějaká zbyde, nevadí, nikdy nevím, kolik jich vlastně bude, ale asi tak nějak odhadem…

Večer vypeckuju meruňky a překrojím na čtvrtky. Pokud jsou velké tak každou půlku překrojím na tři díly. Dám do většího, nejlépe litinového hrnce nebo pekáče s poklicí, vhodné do trouby.Zasypu cukrem, přidám kyselinu citronovou, promíchám a zastrčím stonky levandule. Nechám do druhého dne a ráno vložím do trouby, kterou rozehřeji na 170°C. Nechám vařit a když se objeví pěna, opatrně seberu, ta do marmelády nepatří. Marmeládu vždy promíchám. Postup opakuji, dokud se pěna tvoří. Takto postupuji, dokud není povrch lesklý. Celý proces trvá asi hodinu, možná hodinu a půl. Pokud se vám zdá, že kousky meruněk jsou větší než chcete mít, hrnec vyjměte, odstraňte levanduli a několikrát promixujte ponorným mixérem. Vraťte zpět do trouby a nechte ještě chvíli probublat. Vyjměte z trouby, horké opatrně naplňte do sklenic, uzavřete víkem a obraťte dnem nahoru. Takto nechte vychladnout a marmeláda je hotová.

 

Komentáře

—