Mini větrníčky

Přiznám se, že jsem bezlepkové odpalované těsto vyzkoušela teprve před pár měsíci. Díky kolegyni Renatce, která mi předala recept. Převedla a vyzkoušela jsem ho na bezlepkovou verzi. Okamžitě se u nás mini větrníčky staly hitem.

Ingredience:

Těsto:

250 ml vody

90 g ztuženého pokrmového tuku

Špetka soli

140 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

4 vejce

Náplň:

1 kelímek šlehačky

1kelímek zakysané smetany

Citronová šťáva a cukr podle chuti

Ovoce, které máte rádi, já použila maliny

Postup:

Asi dva plechy vyložím pečicím papírem. Zapnu troubu na 170 °C. Do hrnce dám vařit vodu se solí a tukem na střední stupeň. Když voda začne vařit a tuk se rozpustil, nasypu do ní najednou všechnu mouku a stále vařečkou míchám. Vytvoří se jedna hrouda, kterou neustále vařečkou odlepuji ode dna hrnce asi 2–3 minuty. Potom těsto přendám do robotové mísy a za mírných otáček ho nechám vychladnout. Jakmile je těsto vychladlé, postupně zašlehám jedno vejce po druhém dohladka. Těsto dám do sáčku se špičkou, která má větší otvor. Na plech tvořím banánky, věnečky nebo větrníčky, které doporučuji udělat s dvojím zatočením těsta směrem do výšky. Vložím do trouby, peču asi 15–20 minut, podle velikosti. Zásadní je NEOTVÍRAT troubu během pečení. Zchlazením vzduchu by těsto mohlo spadnout a zákusky by nebyly pěkně naskočené. Jakmile jsou zlatavé, vyjmu je z trouby, nechám úplně vychladnout. Studené rozkrojím podélně a začnu plnit krémem. Krém připravím tak, že do ušlehané šlehačky zamíchám zakysanou smetanu. Přidám citronovou šťávu a cukr dle chuti. Naskládám ovoce, přiklopím horní díl větrníčku a pocukruji.

Komentáře

—