Mramorová bábovka

Bábovku peču téměř každý týden. Nikdy nezklame, vydrží maximálně do druhého dne. Je vláčná a nadýchaná. Určitě vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že všichni budou stále ukrajovat :).

Ingredience:

300 g bezlepkové samokypřicí mouky Doves Farm

220 g cukru krupice

200 ml olivového nebo slunečnicového oleje

250 ml mléka

5 vajec

3–4 lžíce kakaa

1 lžíce citronové šťávy

1 větší hrst rozinek

olej a mouka na formu

Postup:

Nejdříve připravím formu. Na vymazání nejraději používám olej ve spreji, neboť se dostane do každého záhybu bábovkové formy. Pokud ho nemám, formu klasicky vytřu máslem nebo olejem a vysypu moukou, přebytek mouky z formy vysypu. Troubu předehřeji na cca 190 ˚C.

Rozdělím vejce, žloutky dám do velké robotové mísy, bílky do vyšší nádoby. Ke žloutkům vsypu cukr a šlehám na vyšší stupeň do světlé husté pěny. Ručním šlehačem mezitím ušlehám bílky do hustého sněhu. Odměřím si olej a za stálého mírnějšího šlehání pomalu nalévám do žloutkové směsi. Nechám chvíli šlehat. Robot vypnu, naleji mléko, citronovou šťávu a vsypu mouku. Pomaleji pustím robot, nechám mouku s mlékem chvíli zapracovat a potom pustím robot rychleji, aby se rozmíchaly případné hrudky. Vypnu, opatrně stěrkou vmíchám všechen sníh z bílků a případně přidám rozinky. Naleji asi o něco více než dvě třetiny těsta do připravené formy. Do zbylého světlého těsta v míse přidám kakao (kdo má rád více kakaa, samozřejmě může dát více, než udávám v receptu). Zamíchám, vznikne krásně tmavé těsto, které naleji do formy na světlé těsto. Formu raději přikryji alobalem, vložím do trouby. Asi po 45 minutách zkontroluji průběh pečení. Odkryji alobal a zapíchnu špejli do těsta. Pokud je po vytažení vlhká od těsta, znovu dám alobal a pokračuji v pečení. Chvíli před koncem pečení alobal sundejte a dopečte bez něj. Délka pečení je závislá na velikosti a materiálu formy (kovová, skleněná, keramická). Když se bábovka peče déle a pomaleji, bude krásně vláčná. Rychlost není na místě, vytvořila by se na bábovce kůrka a uvnitř by nebyla dostatečně upečená. Takže zkouším špejlí znovu, a jakmile je po vytažení z těsta suchá, vyndám z trouby a opatrně kulatým příborovým nožem upečenou bábovku oddělím od formy, aby se lépe vyklopila. Na formu položím vhodný talíř a pomocí utěrky nebo chňapek formu otočím. Talíř při obracení stále přidržuji na formě.

Pocukruji vanilkovým cukrem. Po vychladnutí volám všechny ke stolu a krájím.

 

 

Komentáře

—