Ořechové bábovičky s citronovou polevou

Kdo by si nepřál takovou prázdninovou snídani! Dcera má u nás na prázdninách kamarádku. Stále pro ně něco v kuchyni připravuji. Přece na to jejich dovádění potřebují doplňovat energii!!

Ingredience:

Bábovičky:

Použila jsem formu malých báboviček o celkovém objemu 1 litr – značka Nordic Ware

3 vejce

100g cukru krupice

100g rozpuštěného másla

100g mletých vlašských ořechů

100g bezlepkové samokypřící  mouky Doves Farm

120ml mléka

Tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Citronová poleva:

Šťáva asi z jednoho citronu

200g cukru moučka

Postup:

Formu vystříkám olejem ve spreji a vysypu moukou. Přebytek mouky vyklepnu. Postrouhám ořechy. Zapnu troubu na 190°C. Vejce rozdělím. Žloutky dám do robotové mísy, přidám cukr a šlehám do hustější pěny. Bílky šlehám ve vyšší nádobě ručním elektrickým  šlehačem do hustého sněhu. Do žloutkové pěny zašlehám rozpuštěné vlahé máslo. Přidám mléko, ořechy, mouku a opět zašlehám. Můžete i na rychlejších otáčkách, rozšlehají se tak případné hrudky. Ručně opatrně vmíchám sníh z bílků. Těsto rozdělím do báboviček. Vložím do trouby asi na 20 – 30 minut. Zkusím test špejlí. Po zapíchnutí do těsta, by měla zůstat špejle suchá. Pokud není, ještě chvíli dopeču. Když jsou upečené, vyklopím. Nechám zchladnout. Připravím si polevu. Cukr rozmíchám s citronovou šťávou do polotekuté konzistence. Když je moc hustá, přidejte šťávu, když je řídká, tak přidejte cukr. Malou lžičkou polévám vršky báboviček. Poleva sama steče a vytvoří požadovaný efekt.

Komentáře

—