Pie de limón / Citronový koláč

Dnes jsem se rozhodla upéct citronový koláč. Recept mám od starší dcery, která ho přivezla z Chile od šikovné cukrářky Emilie. Měla jsem strach, že recept bude komplikovaný, že náplň bude příliš tekutá a těsto příliš drobivé. Byla jsem překvapená, jak bylo nakonec vše snadné. Koláč je jednoduchý a neuvěřitelně dobrý.

Ingredience:

Korpus:

320g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

125g másla

70g cukru

1 menší celé vejce

Citronová kůra

Náplň:

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka

Šťáva ze 2 velkých citronů

Merengue:

6 bílků

400 g cukru krupice

Postup:

Ze všeho nejdřív si předehřeji troubu na 180°C. Dále si připravím formu o průměru 28 centimetrů, kterou vymažu máslem a vysypu moukou. Přebytek mouky vyklepnu. Všechny ingredience na korpus zpracuji v robotu v drobivější těsto. Prsty těsto namačkám do formy až po okraj. Vložím do trouby a peču cca 11 minut.

Myslím, že snem každého, kdo rád peče a vaří, jsou pomocníci značky Kitchen Aid. Měla jsem vysoká očekávání, která robot Kitchen Aid předčila. Netušila jsem, že je možné ušlehat piškotové těsto do tak nadýchané pěny, o máslovém krému a sněhu z bílku nemluvě.

Zatím, co se koláč peče, smíchám citronovou šťávu s kondenzovaným mlékem. A začnu s merengue. Bílky s cukrem se šlehají ve vodní lázni do pevné husté bílé hmoty.

Koláč vyjmu z trouby. Troubu snížím na 95°C. Na koláč naleju a rezetřu citronový krém.  Na krém rozetřu sníh nebo ho ozdobím pomocí zdobícího sáčku. Vložím do trouby na 8-10 minut. Potom zvýším na 150°C a nechám péct ještě další 4 minuty. Sníh zrůžoví. Koláč vyjmu, nechám zchladnout a dám ho alespoň na 1-2 hodiny do lednice (můžete ho mít v lednici i přes noc).

 

Komentáře

—