Dnes jsem se rozhodla upéct citronový koláč. Recept mám od starší dcery, která ho přivezla z Chile od šikovné cukrářky Emilie. Měla jsem strach, že recept bude komplikovaný, že náplň bude příliš tekutá a těsto příliš drobivé. Byla jsem překvapená, jak bylo nakonec vše snadné. Koláč je jednoduchý a neuvěřitelně dobrý.
Ingredience:
Korpus:
320g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
125g másla
70g cukru
1 menší celé vejce
Citronová kůra
Náplň:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Šťáva ze 2 velkých citronů
Merengue:
6 bílků
400 g cukru krupice
Postup:
Ze všeho nejdřív si předehřeji troubu na 180°C. Dále si připravím formu o průměru 28 centimetrů, kterou vymažu máslem a vysypu moukou. Přebytek mouky vyklepnu. Všechny ingredience na korpus zpracuji v robotu v drobivější těsto. Prsty těsto namačkám do formy až po okraj. Vložím do trouby a peču cca 11 minut.
Myslím, že snem každého, kdo rád peče a vaří, jsou pomocníci značky Kitchen Aid. Měla jsem vysoká očekávání, která robot Kitchen Aid předčila. Netušila jsem, že je možné ušlehat piškotové těsto do tak nadýchané pěny, o máslovém krému a sněhu z bílku nemluvě.
Zatím, co se koláč peče, smíchám citronovou šťávu s kondenzovaným mlékem. A začnu s merengue. Bílky s cukrem se šlehají ve vodní lázni do pevné husté bílé hmoty.
Koláč vyjmu z trouby. Troubu snížím na 95°C. Na koláč naleju a rezetřu citronový krém. Na krém rozetřu sníh nebo ho ozdobím pomocí zdobícího sáčku. Vložím do trouby na 8-10 minut. Potom zvýším na 150°C a nechám péct ještě další 4 minuty. Sníh zrůžoví. Koláč vyjmu, nechám zchladnout a dám ho alespoň na 1-2 hodiny do lednice (můžete ho mít v lednici i přes noc).