Quiche s gorgonzolou a švestkami

Tento slaný koláč každého překvapí svoji neobvyklou kombinací. Doporučuji si k němu dát sklenku dobrého červeného vína

Ingredience:

1 balení bezlepkového listového těsta

Bezlepková mouka na podsypání

Máslo a mouka na formu

Náplň:

150 ml portského vína nebo sladkého italského vína (Marsala)

150 g sušených švestek

200 g gorgonzoly

Hrst posekané pažitky (nemusí být)

3 vejce

300 ml smetany ke šlehání

Sůl, pepř

Postup:

Den předem, nakrájím švestky na menší kousky, vložím do sklenice nebo misky, zaliji vínem. Uzavřu nebo překryji alobalem.

Zapnu troubu na 180°C. Formu (28 cm) vymažu máslem a vysypu bezlepkovou moukou. Přebytek mouky vyklepnu. Těsto vyválím na podsypaném válu. Přenesu do formy, urovnám a vytvořím okraj. Dno těsta propíchám vidličkou. Těsto posypu gorgonzolou, posekanou pažitkou. Švestky scedím a rozložím na sýr. Ve smetaně rozšlehám vejce, sůl a pepř. Rovnoměrně naleji na náplň. Vložím do trouby a peču asi 40-50 minut. Pokud by koláč rychle hnědl, překryji alobalem.

Komentáře

—