Tento slaný koláč každého překvapí svoji neobvyklou kombinací. Doporučuji si k němu dát sklenku dobrého červeného vína
Ingredience:
1 balení bezlepkového listového těsta
Bezlepková mouka na podsypání
Máslo a mouka na formu
Náplň:
150 ml portského vína nebo sladkého italského vína (Marsala)
150 g sušených švestek
200 g gorgonzoly
Hrst posekané pažitky (nemusí být)
3 vejce
300 ml smetany ke šlehání
Sůl, pepř
Postup:
Den předem, nakrájím švestky na menší kousky, vložím do sklenice nebo misky, zaliji vínem. Uzavřu nebo překryji alobalem.
Zapnu troubu na 180°C. Formu (28 cm) vymažu máslem a vysypu bezlepkovou moukou. Přebytek mouky vyklepnu. Těsto vyválím na podsypaném válu. Přenesu do formy, urovnám a vytvořím okraj. Dno těsta propíchám vidličkou. Těsto posypu gorgonzolou, posekanou pažitkou. Švestky scedím a rozložím na sýr. Ve smetaně rozšlehám vejce, sůl a pepř. Rovnoměrně naleji na náplň. Vložím do trouby a peču asi 40-50 minut. Pokud by koláč rychle hnědl, překryji alobalem.