Šulánky s mákem

Blíží se svatomartinské hodování. Mám v plánu připravit šulánky  jako dezert k svatomartinské huse. Protože jsem je bezlepkové ještě nepřipravovala, potřebovala jsem je samozřejmě vyzkoušet předem. Abyste i vy měli čas si vše naplánovat a namyslet sváteční menu. Šulánky se povedly a já se tedy rozhodně těším!!!

Ingredience:

1kg nejlépe den předem uvařených brambor ve slupce (typ C)

1 vejce

200g bílé mouky Doves Farm ( ne samokypřící) + na podsypávání

Na servírování:

Rozpuštěné máslo

Mletý mák

Cukr

Zkuste povidla (můžete rozmíchat s rumem a přidat skořici)

Dobrá varinta je i s opraženou strouhankou. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte hrst nebo dvě bezlepkové strouhanky (doporučuji Shär) a nechte chvíli restovat.

Postup:

Uvařené brambory (nejlépe den předem) oloupejte a postrouhejte na jemném struhadle do robotové mísy. Přidejte vejce, mouku a hákovým nástavcem nechte promíchat v hladké těsto. Zatím si připravte velký hrnec s vodou. Nechte už vodu ohřívat. Zatím, co budete dělat šulánky se přivede k varu. Do vařící vody přidejte pak špetku soli. Těsto po částech odeberte, vytvarujte váleček, z kterého odkrajujte kousky, které v ruce nebo na vále vytvarujte do tvaru šišek  – šulánků. Odkládejte je na pomoučené velké prkýnko nebo tác. Já jsem šulánky vařila postupně, rozdělila jsem si je na dvě části, bylo jich docela hodně. Do vařící vody opatrně vložte polovinu šulánků. Vařte dokud nevyplavou, je to vlastně chvilka. Nenechávejte déle, rozvaří se a budete mít v hrnci kaši! Ihned je děrovanou naběračkou vyberte a dejte do mísy. To stejné udělejte s druhou půlkou. Nechte nejdříve vodu uvést opět do varu a postupujte stejně. V míse můžete šulánky pokapat máslem, aby se moc nelepily k sobě. Na talíři posypte mákem, cukrem, polijte rozpuštěným máslem. Dala jsem na stůl i misku s povidly, které jsem rozmíchala s trochou rumu a skořicí (pro děti rum vynechte). Všichni to vyzkoušeli a povidla byla pryč. Můžete zkusit třeba jen s povidly bez máku, takto je jedla dcera. Tato varianta jí chutnala nejvíc a také kombinace s opraženou strouhankou.

Komentáře

—