U nás doma je to nejoblíbenější vánoční cukroví. Rohlíčky mají tendenci se více roztéct, proto dělejte menší tvary. Určitě použijte kvalitní české máslo.
Ingredience:
300g bezlepkové mouky Zlatá Jizerka
100g mletého cukru
100g mletých ořechů vlašských nebo lískových ořechů
200g změklého másla
Semínka z jednoho vanilkového lusku
Mouka na podsypání
Moučkový cukr vanilkový na obalování
Postup:
Všechny suroviny na vále nebo v robotové míse dobře zpracuji v hladké těsto. Plechy vyložím pečícím papírem a předehřeji troubu na 200˚C. Těsto přendám na moukou podsypaný vál. Z těsta vždy odkrojím přiměřený kus, z kterého rukama vyválím dlouhý váleček. Nožem z něj odkrajuji menší kousky. Z každého kousku vytvořím malý váleček, vytvaruji do rohlíčku a dávám na plech. Peču dozlatova asi 15 minut. Nechám zcela vychladnout, jinak by se rohlíčky mohly lámat, jsou křehké. Obaluji v mletém cukru s vanilkou. Připravím jej tak, že do dózy s mletým cukrem vložím několik vanilkových lusků, z kterých již použila semínka. Rohlíčky uchovávám v papírové krabici.