Listové těsto

Závin z listového těsta vždy provoní celou kuchyni a je tedy opravdu okamžitě snědený. Musím ovšem přiznat, což asi všichni tušíte, jeho příprava je náročnější na čas. Občas koupím i hotové, ale na trhu je více značek, druhů, musíte pátrat a zkoušet, protože ne každé je dobré. Proto, když mám čas, udělám si jej i do zásoby a dám zamrazit.

Pokračovat
—

Vídeňské knedlíky

Na Štěpána máme dlouholetou obědovou tradici, přijede můj tatínek a vařím svíčkovou. Přiznávám, že pobramborovém salátu s obalovaným lososem na Štědrý den, kachně a chlupatých knedlících na Boží hod je to trochu kalorická bomba, ale jednou za rok si to zkrátka pořádně užijeme :). Ke svíčkové nesmí chybět vídeňský knedlík. Je opravdu nepopsatelně lahodný.

Pokračovat
—

Dvanáct hodin pečené maso

Tento recept vznikl úplnou náhodou. Organizovala jsem jeden z našich vánočních večírků a chtěla jsem připravit lahodné maso, které nebude příliš náročné na přípravu a bude skvělé jak teplé, tak i studené. Voialá ! Perfektní jak na předvánoční party tak i během svátků nebo na silvestrovský večírek.

Pokračovat
—

Zelný salát

Využijete ho jako přílohu, samostatně na svačinu nebo do sendvičů, do burgerů, hot dogu, na obložené chleby, k trhanému masu. Je skvělý i druhý den. Uchovejte v lednici, přes mísu dejte potravinovou fólii.

Pokračovat
—

Meruňková +marmeláda s levandulí

Moje maminka uměla zavařit a zpracovat kde co. Celé léto jsme čistili ovoce a zeleninu, umývali sklenice a následně plnili vším možným. Musím přiznat, že jsem to moje oblíbená činnost rozhodně nebyla. Ale jak jsem měla svoji rodinu, velikou zahradu, pěstovala jsem kila zeleniny a ovoce. A jsem stejná, jako maminka. Tady je jedna z našich nejoblíbenějších marmelád. Práci jsem si přece jen ulehčila, protože marmeládu dávám vařit do trouby, takže nemusíte marmeládu ani míchat a je vlastně bez práce. Nepoužívám želírovací cukr ani nepřidávám pektin, ten je přirozeně obsažen v ovoci. Dříve maminka ani babička nic takového neměly, a tak to dělám stejně.

Pokračovat
—